Krönikor

Nytt år men samma enorma ilska mot tjocka människor

Snart har en månad av 2022 gått. Tiden går verkligen rasande fort. På löpsedlar till såväl veckomagasin som de stora kvällstidningarna ser jag rubriker om olika dieter, metoder för att komma igång att träna och andra tips som alla har samma budskap: Nu är det dags att bli av med fettet, tjockis!

När det kommer till hetsen att vara smal går varje år runt, runt på samma sätt. Efter nyår är det uppmaningar om att bli av med julvikten, under våren kommer hetsen om en sexig strandkropp, under sommaren pratas det om att minimera semestervikten, sen ska vi bli av med de där extra kilona som vi ändå la på oss under ledigheten för att avsluta året med att förbereda oss inför julen med att gå ner så det finns lite utrymme för all julmat …å så börjar vi om på nytt år med uppmaningen att bli av med julvikten och cirkeln är sluten.

Detta är vad som kallas för en dietkultur. Mat får inte vara neutralt utan är något vi ska göra oss förtjänta av, unna oss, fira med, straffa oss med. Mat är inte näring och njutning utan istället medel för kontroll. Vi som är tjocka antas automatiskt vara personer som knappt sett ett salladsblad på flera år och vår vikt antas vara ett bevis på vår dåliga karaktär. Forskning visar att tjocka diskrimineras i samhället på många sätt från vården till arbetsmarknaden till bostäder. Vi antas vara skitiga, lata och fulla av undanflykter för alla brister i våra liv. Smala å andra sidan förmodas vara strukturerade, ansvarstagande och med koll.

En enorm ilska riktas gärna till tjocka som visar upp sig som vi är och tillåter oss att vara glada och nöjda. Skäms! ropar röster i kör, för vi promotar visst ohälsa med vår blotta existens. Att forskning visat att skambeläggande av tjocka gör oss tjockare, att kroppen motarbetar viktnedgång maximalt (bland annat genom att sända ut mer hormoner för att tala om att vi är hungriga och sänka ämnesomsättningen permanent) struntar man i. Trots allt som talar emot lågkaloridieter och bantning fortsätter media såväl som privatpersoner att sjunga deras lov. På radio går reklam för Viktväktarna närmast på repeat och sociala medier fylls av reklam för den ena viktminskningsappen efter den andra.

För hälsans skull, påstås det. Trots att hälsan bara blir sämre av dessa dieter, skam och samhällssanktionerad mobbing av tjocka. Därför startar jag detta år med att konstatera att jag kommer fortsätta vara samma gamla vanliga jag. Det blir inget nytt år, nytt jag, så länge det nya jaget måste inbegripa att jag ska bli smal till varje pris …

Semlor!!

Elpriserna, snacka om ett marknadsmässigt haveri.