Radar · Utrikes

Maltesiska med omstridd abortsyn ny EU-topp

Roberta Metsola i Strasbourg under måndagen.

Lilla Malta är EU:s minsting till både folkmängd och yta, men får nu en av unionens tyngsta poster. Roberta Metsola slog Alice Bah Kuhnke i talmansvalet.

För tredje gången får EU-parlamentet en kvinna som talman. Efter fransyskorna Simone Veil (1979–1982) och Nicole Fontaine (1999–2002) är maltesiska 42-åringen Roberta Metsola nu talman. Hon nominerades av parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, och kunde räkna med stöd även från de andra majoritetsgrupperna i socialdemokratiska S&D och liberala RE.

– Vårt EU-parlamentet måste vara en ledare. Det måste stärkas, valtalade Metsola inför omröstningen i Strasbourg.

Fyra kandidater

På sätt och vis satt Metsola dessutom redan på posten, då hon som förste vicetalman automatiskt tog över ämbetet när ordinarie talmannen David Sassoli avled i förra veckan efter en kort tids sjukdom.

– David arbetade hårt för att samla folk till samma bord. Den inställningen hoppas jag kunna bygga vidare på, lovar Metsola.

I talmansvalet utmanades hon av polske Kosma Zlotowski från EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR – som dock hoppade av strax innan omröstningen – samt spanska Sira Rego från Vänstern (tidigare främst känd under förkortningen GUE/NGL) och svenska förra kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP), som nominerats av den gröna partigruppen, De gröna/EFA.
Segern blev solklar: 458 röster för Metsola mot 101 för närmaste rivalen Bah Kuhnke.

"Är problematiskt"

Svenskan berömmer Metsola – men är också kritisk mot hur den konservativa maltesiskan ställt sig i ett antal omröstningar kring abort.

– Hon är ju en otroligt erfaren och begåvad människa, men jag tycker att det är problematiskt att vi har en talman som inte med självklarhet står upp för kvinnors rätt att ta beslut över sin egna kropp, säger Bah Kuhnke till TT.

Metsolas seger innebär för övrigt att Finland kan stoltsera en aning. Hennes make sedan 2005 är finländaren Ukko Metsola.