Radar · Utrikes

Breivik visar nazistpropaganda under förhandlingen

Anders Behring Breivik vid dagens förhandlingar om hans villkorliga frigivning, vilken ter sig osannolik enligt kommentarer i norsk media.

Massmördaren Anders Behring Breivik har begärt att få bli villkorligt frigiven, då han nu har suttit av 10 år av sitt straff. Förhandlingarna inleds i dag, och Breivik anträdde oblygt rättssalen framförande nazistisk propaganda.

Anders Behring Breivik* har begärt att bli villkorligt frigiven och i dag klockan 10 startade rättsprocessen i Telemark tingrett. Åklagarmyndigheten har tidigare sagt nej till Breiviks begäran, men alla fängelsedömda i Norge har rätt till domstolsprövning av villkorlig frigivning när tio år av straffet har avtjänats.

På grund av säkerhetsskäl får gymlokalen på Skiens fängelse, där Breivik avtjänar sitt straff i isolering, fungera som rättssal. När Breivik trädde in i salen gjorde han en nazihälsning och på kavajen hade han fäst en lapp med budskapet ”Stoppa ert folkmord mot våra vita nationer”, rapporterar VG. Samma lapp var fäst på hans attachéväska.

"Kommer inte att släppas"

Riksåklagaren Hulda Karlsdottir kommer att hålla ett inledande anförande där hon ska förklara varför åklagaren anser att Breivik ska stanna bakom lås och bom. Hon har tidigare klargjort att Breivik fortfarande är farlig, och att det finns risk för nya grova brott om han rymmer.

Breiviks försvarare, Øystein Storrvik, har tidigare sagt till VG att hans klient har förberett ett uttalande om sina tankar kring dådet och domen. Breivik får ordet på förmiddagen. I förra veckan kunde Dalarnas tidning och Expo berätta att försvaret har kallat Pär Öberg som vittne till rättegången. Öberg är en av Nordiska motståndsrörelsens mest profilerade och mångåriga medlemmar och ska vittna på onsdag.

Breivik dömdes till 21 års fängelse efter massmorden på Utöya 2011. VG:s brottskommentator Øystein Milli säger till tidningen:

– Vanligtvis tippar jag inte utgången, men den här gången är jag så säker som man kan vara. Han kommer inte att släppas.

* 2017 bytte Breivik namn till Fjotolf Hansen, men under förhandlingen kommer han på försvararens begäran att kallas för det namn han är mest känd under.