Energi · Kan själv

Billig luftrenare förenklar svampodlandet

Små knubbiga shiitakesvampar som nog ska växa lite till innan de blir mat.

Ikea har börjat sälja en luftrenare som gör det möjligt för en hobbyodlare av svamp att göra saker som annars kräver ett labb.

Jag ska erkänna att jag var skeptisk till en början. En luftrenare för 600 spänn och en liten tillsats för hundringen kan väl inte räcka för att skapa en steril miljö? Men det verkar som om den faktiskt funkar även om det bara skapar ett litet område att jobba i.

Problemet med svampodling är att det finns moment som kräver att du öppnar behållaren som mycelet lever i. Bland annat när du vill överföra från agar till agar eller till säd. Eller när du vill jobba med sporer eller klona fruktkroppar. I luften omkring oss finns massor av mögel- och jästsporer och bakterier. Dem vill du inte ha i din odling.

Vi som vill pilla med mycel och sporer har hittills fått betala dyrt för luftrenare eller skapa utrymmen som går hyggligt att hålla hygienen i med hjälp av stora plastlådor. Men det är lite lotteri, det går aldrig att vara riktigt säker.

Proffsen har stora fläktar med filter som skapar en steril vind som blåser bort allt som kan förstöra odlingen. Hemma är det dyrt och bökigt att skapa ett sånt rum, men tack och lov räcker det att skapa en tillräckligt stor steril yta för ett par, tre burkar. Och det är precis vad den här fläkten gör. Och med tillsatsen filtreras i princip alla partiklar som kan förstöra odlingen bort.

Mina odlingskompisar pratar om att bygga in fläkten i någon form av låda för att skapa ett sterilt utrymme, men det går mycket väl att arbeta med den med hjälp av ett ugnsgaller som sticker ut från ett bord ovanför den. Jag har testat en handfull tekniker och bara haft problem med en burk av över trettio. Självklart krävs det minst lika god hygien som med andra metoder. Det hjälper inte hur ren luften är om du kladdar runt med snuskiga verktyg och händer.

Ikeas luftfilter Förnuftig fungerar bra som filter för svampodling
Ikeas luftfilter Förnuftig fungerar bra som filter för svampodling. Foto: Jerker Jansson
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV