Zoom

”Havet är vår garant för livet på jorden”

I Danmark har megaprojektet Lynetteholm påbörjats, ett projekt som ska resultera i en konstgjord ö på 280 hektar i Köpenhamn.

Fridays for future Malmö har samlat in över 2200 underskrifter mot bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm i Köpenhamn och dumpning av havsslam i Köge­bukten. ”Vi måste skydda haven”, säger Felicia Konrad, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

I samband med att den artificiella halvön Lynetteholm fick grönt ljus av det danska folketinget den 15 juni gick Malmöbon Felicia Konrad med i Facebookgruppen Stop Lynetteholm, där det bland annat delats kritiska artiklar om det omdiskuterade projektet – artiklar som hon tyckte saknades i svenska medier.

– Jag fick inget gensvar när jag tog kontakt, säger hon.

Men i samband med att muddringen påbörjades i Köpenhamn, började lokala medier i Sverige få upp intresset för det danska ö-bygget.

Att det dröjde till dess, beror på bristande kunskap om havet och dess betydelse för vår framtid, tror Felicia Konrad.

– Syret i två av tre andetag får vi tack vare havet, och havet binder mest koldioxid på hela planeten, det är vår garant för livet på jorden säger hon.

Vad hoppas du uppnå med namn­insamlingen?

– Den är adresserad till miljö- och klimatminister Annika Strandhäll, för att hon på allvar ska konfrontera sina danska kollegor om dumpningen och ha en öppen dialog om Lynetteholm och dess miljö­konsekvenser, för Sverige har inte godkänt dumpningen, och både Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Skåne har efterlyst ytterligare miljökonsekvensbeskrivningar.

Läs mer: Proteststorm mot danskt ö-bygge

Läs mer: EU-dom satte stopp för ö-bygge i Malmö – men folketinget kunde ge grönt ljus till Lynetteholm

Läs mer: Varningen: Så kan ekologisk utarmning bli ”det nya normala”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV