Radar · Mänskliga rättigheter

Nytt lagförslag i Japan diskriminerar lesbiska

Snart kan det bli olagligt för japanska läkare att ge fertilitetsbehandling till lesbiska och ensamstående kvinnor.

Enligt ett nytt lagförslag ska enbart heterosexuella par ha rätt till fertilitetshjälp i Japan. Det rapporterar Human rights watch.

Enligt lagförslaget, som kan komma att antas i Japan redan denna månad, ska läkare förbjudas att ge fertilitetsbehandling till kvinnor som inte är gifta med män.

Organisationen Human rights watch skriver i en artikel på sin hemsida att lagen, om den går igenom, kommer att legalisera diskriminering av ensamstående och lesbiska kvinnor som vill ha barn.

"En fråga om kvinnors hälsa”

Samkönade par får inte gifta sig i Japan, men tillgång till fertilitetsbehandling har tidigare inte varit förbjudet för ensamstående kvinnor och lesbiska par.

De japanska aktivisterna Mamiko Moda och Satoko Nagumara fick tillsammans en son med hjälp av donerad sperma. I en intervju med Human rights watch säger Satoko Nagumara att de inte hade kunnat få sin son om den här lagen hade trätt i kraft för två år sedan.

– Vi vill att alla kvinnor ska ha rätt till hälso- och sjukvård. Att förbjuda vissa av oss kommer inte att stoppa människor från att vilja ha barn. Det kommer istället bara att tvinga dem ”underground”, där processen kring att få tag på sperma är farligare. Det här är inte en hbtq-fråga. Det är en fråga om kvinnors hälsa och säkerhet.