Krönikor

Människofientlig politik förstör julefriden

Industrifacken och LO har enats om att kräva löneökningar på 4,4 procent när förhandlingarna om nya kollektivavtal inleds i januari. Inflationen ligger för närvarande runt 10 procent, Vilket, för alla som kan räkna, i praktiken innebär en lönesänkning.

Samtidigt går toppcheferna i arbetsgivarorganisationen Svensk handel ut och vill sätta stopp för ett utökat förslag från LO:s håll, om att de som tjänar minst ska få en större löneökning i procent. ”Lägstalönerna är redan höga i våra avtal”, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel. ”Det är en balansgång, vi får inte elda på inflationen.”

Den årliga genomsnittsinkomsten för henne och hennes styrelsekolleger är 5,9 miljoner kronor.

Mat-, el- och bränslepriser är högre än på länge, och det är smärtsamt tydligt vilka våra makthavare bestämt sig för att gynna när det blir hårda tider.

Regeringens utlovade elprisstöd visade sig bli en rabatt endast för sydsvenskar, som mest gynnar de rikaste med högst elkonsumtion och dras av från ersättningen hos dem med socialbidrag. Deras löften om sänkta drivmedelspriser landade i ören per liter istället för kronor.

De blåbruna för människofientlig politik, till och med när vi bortser från vad de vill göra med invandrare. Det är politik som splittrar, utarmar och undergräver människors trygghet och självständighet.

Trots åtgärder som mindre pengar till arbetsmarknadsåtgärder och en fortsatt privatiserad och värdelös arbetsförmedling, fortsätter man trycka på påståenden om att för många lever på bidrag. Hur sänker man antalet bidragstagare utan att få ut människor i jobb? Genom att kapa bidragen.
Eftersom (bland annat) det ännu inte gjorts, är landets högertänkare och lobbyister inte heller nöjda. Tycker att budgeten är för ”sossig”. Det återstår att se hur böjlig Sverigedemokraternas ryggrad är när det kommer till att kompromissa med sina väljares ekonomiska intressen i utbyte mot främlingsfientliga reformer, i längden.

Någon lugn och fridfull jul har stora delar av landet i alla fall ingen anledning att vänta sig. Vi är långt ifrån de medmänskliga och solidariska värden julen borde handla om, något som borde uppröra i alla fall regeringens uttalade kristdemokrater.

Istället upprörs de, som partisekreteraren Johan Ingerö, över att en grundskolas fritidskör valt att lussa utan religiösa inslag. Nu har skolan utsatts för nätdrev och dödshot, som en följd av att nyheten blåsts upp i sociala medier och högerextrema alternativmedier.

Kulturkriget rasar på som vanligt, samtidigt som de rika roffar åt sig bakom våra ryggar. Vi är tre månader in på de blåbrunas första mandatperiod, och det ser ut att bli en kall vinter.

Zeunerts julmust. Det enda bra med den här jävla julen.

Julkassen blir 14 procent dyrare än förra året, enligt Matpriskollen. På tal om reallönesänkningar.