Radar · Djurrätt

Jane Goodall-institutet fördömer apskjutningen

Organisationen "Jane Goodall Institute" grundades av den brittiska forskaren Jane Goodall.

Världsberömda Jane Goodall-institutet fördömer skjutningen av schimpanserna på Furuviks zoo. Enligt dem bör det första alternativet vara att använda bedövningspilar.

Den globala djur- och miljöorganisationen Jane Goodall Institute fördömer i hårda ordalag Furuviksparkens hantering av schimpansrymningen. I ett pressmeddelande uttrycker de sin sorg över de dödade aporna, men betonar kraftigt att det inte hade behövt hända.

”Att skjuta schimpanser är bara försvarbart när det uppstått omedelbar fara för andra. Det är högst tveksamt om det varit så i det här fallet”, skriver institutet.

"Borde inte ha djur"

Furuviksparken har hänvisat till just faran för andra i samband med rymningen, men Jane Goodall-institutet ifrågasätter det.

”Om ett zoo hävdar att den enda lösningen är att skjuta ihjäl djuren, så borde de inte ha djur över huvud taget”, skriver de.

— Det ska alltid finnas en möjlighet att skjuta dem med bedövningspilar och det bör alltid vara det första alternativet, sade Patrick van Veen, ordförande för organisationen, nyligen till Svt.

Jane Goodall Institute grundades 1977 av den brittiska forskaren Jane Goodall. Hon är en av världens främsta experter på schimpanser, och arbetar för att öka förståelsen för människoapor.

Fakta: Tidigare kritik mot Furuviksparken

För fyra år sedan fick Furuviksparken kritik av Arbetsmiljöverket för bristande säkerhet. En djurvårdare hade fått en del av långfingret avbitet av en schimpans, efter att ha tappat balansen och då tagit tag i gallret. Efter olyckan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion och konstaterade då brister som måste åtgärdas.

”Vid vårt besök kunde ni inte visa upp en dokumenterad undersökning och riskbedömning av arbetet med era primater”, skrev Arbetsmiljöverket 2018.

Dåvarande vd, Nina Tano, lämnade posten som vd för Furuviksparken 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV