Radar · Inrikes

Valaffischklottret kan ge hårt straff

En vandaliserad valaffisch på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Med valrörelsen i full gång syns politiska budskap på valaffischer lite varstans just nu. Men på flera håll i landet har affischerna inom bara några timmar utsatts för vandalisering. Något som kan leda till hårda straff för den som står bakom skadegörelsen.

Under den senaste tiden har plakat från samtliga partier runtom i landet stulits eller blivit nedklottrade, körts över eller rivits sönder kort efter att de har hängts upp.

Bland annat Socialdemokraterna i Kalmar fick nog och polisanmälde att deras valaffischer stulits och vandaliserats efter att bara ha varit uppsatta i några dagar, skriver Barometern. Flera politiska partier i Södermanland vittnar om detsamma och misstänker att vandaliseringen kan ha skett på ett systematiskt sätt, rapporterar P4 Sörmland. 

Men den som ger sig på en valaffisch kan göra sig skyldig till brott. I mer allvarliga och omfattande fall kan påföljden till och med bli fängelse.

Enligt kammaråklagare Mathias Larsson, vid Södra Skånes åklagarkammare, kan vandaliseringen av valaffischerna mest troligt klassas som skadegörelse, vid till exempel klotter. Ett brott som man kan få böter eller högst två års fängelse för.

– Det bygger på att det har skett någon form av skada, och att det som har skadats anses vara någonting av värde, säger Mathias Larsson.

Kan också handla om stöld

För ringa skadegörelse är påföljden böter eller fängelse i upp till ett halvår. Om vandaliseringen är mer omfattande skulle handlingen kunna klassas som grov skadegörelse, och för det är påföljden mellan sex månader och sex års fängelse, fortsätter Mathias Larsson.

Om valaffischen enbart plockas ned och tas med hem, kan det i stället handla om stöld.

– Det skulle det absolut kunna vara, såvida det inte är någonting som redan ligger och skräpar, säger Mathias Larsson.

Omfattningen och systematiken i vandaliseringen påverkar också.

– Är det en enskild valaffisch som sitter på en stolpe och som en person river sönder så kanske straffen inte blir så höga för det. Men om en person systematiskt förstör i ett större område betraktas det som allvarligare.

Beror på vad som klottras

Vad det är som klottras eller ritas dit på en valaffisch avgör också vilket brott det handlar om i slutänden.

– Det kan bli tal om förtal eller hets mot folkgrupp, beroende på vilket budskap som sprids, säger Mathias Larsson.

Partierna som utsätts skulle också kunna få skadestånd för att ha fått sina plakat förstörda. Skadegörelsen måste då ha orsakat ekonomisk skada och att den utsatte personen eller företaget, eller partiet, gör anspråk på ersättning.

– Det blir en fråga om det som har förstörts har ett värde och vem som drabbas. Om det till exempel handlar om något som sitter inglasat i en busshållplats eller en monter, eller om det handlar om en digital skärm, och en person ger sig på detta så handlar det definitivt om ekonomiska värden, säger Mathias Larsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV