Energi · Syre tipsar

Språkappar – ett bra sätt att börja

Skådisarna Tony Curtis och Mona Freeman lär sig teckenspråk inför en filminspelning 1951.

Skulle du vilja lära dig ett nytt språk? Eller fräscha upp dina kunskaper i ett som du lärde dig en gång? Det finns flera pedagogiska appar som gör det enklare att sätta igång, oavsett om du vill möta nyanlända på ett bättre sätt, utvecklas på jobbet eller bara utmana sig själv för nöjes skull.

För egen del har jag till exempel uppdaterat min franska med hjälp av duolingo (som är gratis) och babbel.com (som kostar en slant). Det finns sedan mängder av nätbaserat material att träna sitt språköra med om man kommit en bit på väg.

Jag lyssnar till exempel på franska nyhetssändningar på rfi.fr och började med dem på enkel franska, där även skriftligt manus finns att tillgå på hemsidan. En service jag gissar att många länder erbjuder sina nya medborgare. 

Även poddar och dramaserier har ofta ett enklare språk och kan finnas att streama gratis på nätet. 

Jag har dock svårt att föreställa mig den app som kan lära oss ett språk fullt ut – i verkligheten måste man lyssna, tänka och formulera meningar på samma gång – men som ett komplement eller en början är apparna toppen. 
Det är inte heller alltid vi behöver resa för att praktisera. Finns det ingen i din närhet så pröva på Facebook. Bor du i en större stad kan det till exempel finnas grupper för nyinflyttade som arrangerar träffar och gärna ser att svenskar deltar. 

Några exempel på sajter och appar:

Babbel: Den enda appen som är på svenska. Du kan välja att använda mikrofon och läsa in ord och meningar i stället för att skriva. Innehåller ganska få språk. Babbel kostar 95 kronor för en månad, priset sjunker om du binder dig för fler månader.

Duolingo: Appen finns inte på svenska, så det gäller att dina grundkunskaper i engelska är hyfsade, men upplägget är enkelt att begripa sig på. Det går dock att lära sig svenska genom appen med till exempel arabiska som utgångsspråk. Du kan själv bestämma hur långa lektionerna ska vara och när du ska påminnas om dem. Appen känner av hur bra du klarar dig och innehållet anpassas efter det. Duolingo innehåller många språk.

Mosalingua: Innehåller ett begränsat antal språk men med möjligheter att fokusera på till exempel affärsengelska. Man kan välja en gratis-variant eller en mer omfattande version som kostar.

Memrise: Appen erbjuder många språk och är utformad som ett spel. Fokus ligger på att memorera ord och uttryck.

Busuu: Kurserna har stor bredd och skapas av personer som har språket
som modersmål. De är uppdelade i tiominuterspass och kan
laddas ner. Appen kan provas gratis men därefter kostar den.

Mondly: Innehåller 700 korta lektioner på många olika språk, med fokus på vardagliga situationer.