Radar · Politik

Nystart för antirasism fyller Norrmalmstorg

Samling mot rasism i Stockholm.

Dystert och frustrerat var det på dagens demonstration mot rasism i Stockholm. Men också nytt hopp bland deltagarna som uppgick till närmare 2000 enligt uppskattningar från polisen.

Inte många valmöten i det nyss avklarade valet samlade tillräckligt med folk för att fylla Norrmalmstorg i Stockholm. Men en vecka efter valet och högerkantens framgångar är det fullt med folk som vill protestera mot den ökande rasismen.

Besvikna, oroliga och samtidigt med en gryende förhoppning om att något nytt kan födas. 17 olika grupper samlade tillsammans cirka 2000 personer enligt uppskattningar från polisen.

Stämningen är tryckt och samtalen handlar om att det nu måste mobiliseras.

Alma Carlsson, SSU, var en av många talare
Alma Carlsson, SSU, var en av många talare. Foto: Henrik Persson

Alma Carlsson är ordförande för socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Stockholm.

– Demokratin är i riskzonen för att vara i fara. Det är ett jobbigt klimat att uttrycka sig kritiskt mot rasism. Därför är det viktigt att vara här, säger hon.

Per Bolund (Mp) menar att många är oroliga nu men är också tacksam för att så många ställer upp på antirasismen
Per Bolund (Mp) menar att många är oroliga nu men är också tacksam för att så många ställer upp på antirasismen. Foto: Henrik Persson

Miljöpartiets språkrör Per Bolund håller med.

– Hoppas det här kan vara en motkraft mot rasismen som bara växer. Många är oroliga, säger han.

Det är framför allt Sverigedemokraternas framgångar och oron för vad det kan föra med sig som samlar deltagarna till protesten. Men det finns även dom som är kritiska mot andra partier.

– Jag är här för att jag är antirasist. Man känner äckel och avsky, både mot rasisterna och mot borgarnas medlöperi. Jag går inte så ofta på sådant här men nu kände jag att jag måste hit, säger Olle Ingemarsson.

På scenen talar företrädare för bland annat Läkare mot rasism, SSU och Miljöpartiet för en blandad publik. Och alla ser inte loppet som kört.

– Vi får inte tappa hoppet. Det är sorgligt att folk inte tänker ett steg till. Jag vill stå upp mot den hårdhet som samhället börjar visa. Och jag är övertygad om att det här blir en nystart för motståndet, säger Kerstin Eklund som avböjer att vara med på bild.