Radar · Politik

Nye statsministern: Nu är förändring möjligt

Det var en nöjd Ulf Kristersson (M) som höll sin första pressträff som statsminister i riksdagen.

Sveriges 35:e statsminister Ulf Kristersson (M) möts av hård kritik från opposition och åhörare.

Klockan 11.59 i dag valdes Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Sveriges 35:e statsminister.

Röstsiffrorna blev 176 mot 173, vilket betydde att samtliga ledamöter i de tre partier Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som kommer att sitta med i den nya regeringen, samt alla ledamöter i Sverigedemokraterna som kommer att stödja den, följde partilinjen.

Det var en märkbart nöjd Ulf Kristersson som sedan kom till sin första pressträff som statsminister.

– Som jag misstänker att ni kan förstå känns det stort, jag är tacksam. Jag är glad över förtroendet jag fått från riksdagen och påtagligt ödmjuk inför uppgifterna som vi har framför oss, säger Ulf Kristersson.

– Vi sökte mandat i valrörelsen för förändring för att förändring var nödvändigt. Nu är förändring möjligt.

Han är noga med att påpeka att den förändringarna kommer att ta tid, att det är en ”stor uppgift” att lösa alla problem men att det möjligt.

Ministrarna klara

Moderaterna har tidigare utlovat att ett elprisstöd ska komma till den 1 november. Kristersson törs i dag inte lova att det löftet han hållas.

– Det kommer så fort som bara är möjligt, men en regering kan inte fatta beslut förrän den tillträtt, och det inträffar först i morgon.

Var det ett misstag att lova väljarna? 

– Inte alls, vårt löfte består, men man måste vara på insidan av regeringen för att kunna fatta sådana beslut.

Nu ska Ulf Kristersson finslipa på sin regeringsförklaring. Vilka som blir ministrar är redan klart. Klockan 09.30 i morgon tisdag kommer han att avge sin regeringsförklaring och presentera ministrarna.

"Slottsavtalet"

I statsministeromröstningen röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet nej.

Den nya regeringen väljer att kalla överenskommelsen mellan partierna för ”Tidöavtalet” efter Tidö slott utanför Västerås där de haft sina förhandlingar.

Oppositionen kallar det för ”slottsavtalet”.

Partiledare Nooshi Dadgostar (V)  gör en poäng av att när det finns svenskar som blir fattigare så slöt den nya regeringen sitt avtal på ett slott. Hon menar att vi nu ska tillbaka till 1930-talet där beslutsfattare ska fokusera på bristande vandel.

– Det öppnar för livsfarlig rättsosäkerhet och ett auktoritärt godtycke, för vem ska slå fast vad som är bristande vandel?, säger Nooshi Dadgostar innan omröstningen.

Enligt henne blir det Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson som bestämma vad som är bristande vandel.

– Gud bevare oss väl, säger Nooshi Dadgostar.

Enligt henne är Sverigedemokraterna ett enfrågeparti, som bara riktar in sig på att minska invandringen, och enligt henne måste Jimmie Åkesson vara mycket nöjd med överenskommelsen mellan partierna.

– Åkesson måste helt enkelt ha krupit ned under ejderdunen i slottssängen när delen om invandringen i överenskommelsen var färdig. Det här blev en riktig segerhelg tänkte han nog, säger Nooshi Dadgostar.

Hon menar att Jimmie Åkesson anser att allt är invandrarnas fel.

– Brotten som begås, vems fel är de? Invandrarna såklart, svarar Jimmie Åkesson, som själv är medlem i den mest kriminellt belastade minoriteten i Sverige, det vill säga partiet Sverigedemokraterna, säger Nooshi Dadgostar.

Tidöavtalet har möts av hård intern kritik från flera tunga liberaler.

– Vi har mött väljarna i det här valet. Det har varit solklart att vi ska bilda en liberal borgerlig regering. Liberalerna fick ett stöd. Nu levererar vi på det vi sa. Då är det konstigt att vi ska ifrågasättas. Men vi hör vad de säger. Det finns ett brett stöd i vårt parti för den politik som ligger, säger Liberlalernas partiledare Johan Pehrson.

Utkastad från åhörarläktaren

Under omröstningen avbröts talmannen av en man som skrek från läktaren.

– Ulf Kristersson du lovade en förintelseöverlevare att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, skrek han.

– Du tog henne i hand. Du tog henne i hand, fortsatte han.

Mannen fördes sedan ut från läktaren och greps av polis för störande av förrättning.

Efter omröstningen frågade Aftonbladet Ulf Kristersson om hur han uppfattade situationen:

– Jag uppfattade bara att det skreks något och att någon avlägsnades, man får inte skrika i kammaren, säger Ulf Kristersson.

Tänkte du något speciellt om budskapet? 

– Nej, jag var helt fokuserad på den omröstning som ägde rum. Jag vet exakt vad jag sade i den situationen och det har också bekräftats.

Läs mer:

M, KD och L bildar regering med stöd av SD

Starka reaktioner på Tidöavtalet: ”Vi kommer få släcka bränder överallt”