Radar · Utrikes

Nya EU-sanktioner mot Iran

Utrikesminister Ann Linde (S) i samtal med kollegor under EU-mötet i Luxemburg på måndagen.

EU inför nya sanktioner mot Iran och drar i gång utbildning av ukrainsk militär. Besluten tas vid sista utrikesministermötet för Ann Linde (S). 

Sanktionerna mot Iran kommer i form av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU. De drabbar ett 15-tal personer och organisationer som kan kopplas till den senaste tidens brutala våld mot demonstranter runt om i Iran, efter de protester som följt på 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i polisförvar. 

– Det kommer att vara sanktioner mot sedlighetspoliser, mot politiskt ansvariga och de som har utfört våldet. Det här är ett mycket viktigt och välkommet beslut, säger Ann Linde till SR Ekot på väg in till måndagens utrikesministermöte i Luxemburg. 

Enligt nyhetsbyrån AFP placeras bland andra Irans informationsminister på sanktionslistan. Längre fram kan det även bli tal om andra former av ekonomiska sanktioner. 

– Det har inte kommit upp ännu fullt ut. Men frågan har börjat diskuteras, berättar Linde. 

Utbildar soldater 

EU-länderna har samtidigt tagit beslut om att sätta upp en övervakningsinsats vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. 40 personer ska placeras ut för att övervaka och rapportera om det spända läget. 

Därtill säger man också ja till den utbildning av ukrainsk militär som diskuterats redan sedan långt innan Ryssland inledde sitt senaste anfallskrig mot Ukraina. 

– Vi kommer att utbilda den ukrainska militären, till exempel i ledningsförmåga, i cyberfrågor och andra frågor som de vill ha stöd med. Det är ett väldigt positivt beslut, säger Ann Linde. 

Omkring 15 000 ukrainska soldater ska utbildas, främst i Polen och Tyskland. Vad Sverige kan eller kommer att bidra med är dock ännu oklart. 

– Det får vi ju titta på efterhand, säger Linde. 

Sista mötet

Klartecken har också getts i Luxemburg för ytterligare 500 miljoner euro till vapenstöd för Ukraina. 

Linde manar EU fortsätter att låta stödpengarna flöda till EU-fonden EPF, den europeiska fredsfaciliteten. 

– Det är helt uppenbart att det behövs mer pengar, säger utrikesministern – som i Luxemburg gör sin sista ministerträff under den avgående regeringen, efter tillträdet som EU- och handelsminister 2016. 

– Det har ju varit otroligt dramatiska beslut. Det började som EU-minister med brexit och sedan har det varit en rad kriser som vi har fått hantera, säger Ann Linde. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV