Radar · Miljö

Upprop: Stoppad artdöd avgörande för klimatet

En fjäril sitter på en växt i ett naturreservat i Tjeckien.

Det går inte att nå klimatmålen utan att skydda naturen och jordens arter. Den uppmaningen kommer nu från några av hjärnorna bakom Parisavtalet, som efterlyser ett ambitiöst ”systeravtal” för naturen.

Samtidigt som klimatmötet COP27 pågår för fullt i Egypten närmar sig FN-toppmötet om biologisk mångfald i Kanada. Förhoppningen är att mötet ska leda till ett nytt ramavtal för biologisk mångfald för att skydda ekosystem och hotade arter världen över.

Bakgrunden är att djur- och växtarter dör ut i snabbare takt än på miljontals år och forskare varnar för att en sjätte massutrotning, orsakad av människan, redan är här.

”Bara genom brådskande åtgärder för att vända förlusten av natur under detta årtionde, samtidigt som vi fortsätter att öka ansträngningarna för att snabbt minska koldioxidutsläppen, har vi chans att nå våra löften i Parisavtalet”. Det framhäver ett antal toppolitiker i ett upprop som presenterades under onsdagen på COP27, där temat för dagen är just biologisk mångfald.

Två kriser hänger samman

Bakom undertecknarna finns flera personer som spelade nyckelroller när Parisavtalet såg dagens ljus, bland andra Laurent Fabius som var ordförande för klimatmötet i den franska huvudstaden 2015.

Uppropet belyser hur tätt klimatet hänger samman med den biologiska mångfalden, det vill säga variationen mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden.

Förlusten av arter och ekosystem försämrar naturens förmåga både att anpassa sig till en varmare värld och att bidra till att dämpa klimatförändringarna. Till exempel fungerar skogarna som både viktiga livsmiljöer för många arter och som naturliga kolsänkor som bidrar till att hålla koldioxid borta från atmosfären.

"Inte råd att missa"

Men i takt med att skogarna blir allt mer artfattiga försämras deras förmåga att ta upp klimatskadliga koldioxidutsläpp.

”För att vara tydliga: att uppnå nettonollutsläpp till 2050 är bara möjligt om vi även agerar nu för att skapa ett samhälle som är positivt för naturen” skriver man i uppropet, där världens länder uppmanas att sätta det kommande FN-mötet om biologisk mångfald, COP15, högt på dagordningen.

Mötet som ursprungligen skulle ha ägt rum i Kina har blivit uppskjutet flera gånger och hålls nu i Montreal i Kanada den 7–19 december.

Det blir en ”aldrig tidigare skådad möjlighet” för världen att vända utvecklingen när det gäller förlust av natur, enligt uppropet:

”Vi har inte råd att missa det. Djärvt ledarskap krävs”, skriver man.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV