Radar · Morgonkollen

Republikansk majoritet i representanthuset

USA:s representanthus.

Republikanerna säkrar majoriteten i USA:s representanthus. Med en splittrad kongress kan det bli svårt att få igenom något alls i den djupt polariserade amerikanska politiken.
– Det är svårt att veta vilka frågor de kan hitta gemensam mark i, men det blir inte några produktiva år, säger statsvetarprofessorn Dave Wells till TT.

Natten mot torsdag kom så slutligen beskedet att Republikanerna säkrat en knapp, men ändock, majoritet i USA:s representanthus.

Republikanerna lyckades samla ihop de 218 stolar som krävs för majoritet i församlingen som har totalt 435 ledamöter, och har därmed skaffat sig en snäv marginal för att stoppa president Joe Bidens politiska agenda för hans återstående två år på presidentposten.

Fortfarande återstår sju stolar, där rösträkningen fortsätter. Republikanerna leder i tre av dem och Demokraterna i de övriga fyra.

Biden gratulerade

President Joe Biden gratulerade sina republikanska motståndare till majoriteten i representanthuset och sade att han är villig att samarbeta med dem för att tjäna det amerikanska folket.

”Jag kommer att jobba med alla – republikaner eller demokrater – som är villiga att arbeta med mig för att leverera resultat till dem”, säger Joe Biden i ett uttalande.

Antagligen blir det inte särskilt mycket gjort rent politiskt de kommande åren fram till valet 2024, bedömer Dave Wells, professor i statsvetenskap vid Arizona State University.

– Det finns en smal möjlighet för partiöverskridande saker, men det kommer inte bli några stora åstadkommanden, säger han.

Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, som tros ta över representanthusets talmansstol efter demokraten Nancy Pelosi, twittrade efter beskedet om majoriteten i representanthuset att han vill leverera förändringar för det amerikanska folket.

”Amerikaner är redo för en ny inriktning och representanthusets republikaner är redo att leverera”.

Men vad Republikanerna i kammaren egentligen kommer att kunna leverera är högst oklart. De kommer att kunna inleda en del kommittéer, och stänga ned andra – som den om stormningen av kongressen.

USA:s kongressbyggnad, Kapitolium
USA:s kongressbyggnad, Kapitolium. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT.

Kompromisser med Trumptrogna

Men för att ens bli talman väntas McCarthy behöva säkra stödet från de så kallade ”Freedom Caucus”.

– Det är 35–40 medlemmar av Republikanerna som är rätt extrema Trumpanhängare, och ideologiskt extremt konservativa. De gillar inte att kompromissa med Demokraterna. För att McCarthy ska kunna bli talman måste han kapitulera för en del av deras krav, så vi kommer att se en del från ”Freedom Caucus” i mäktiga kommittéer, säger Dave Wells.

Får McCarthy talmansposten är det honom som Biden måste förhandla med för att lagstiftningsfrågor ens ska kunna tas upp för debatt i kammaren.

– Det handlar inte om att locka över några få republikaner för att Biden ska få igenom en lagstiftning, det handlar om att förhandla med McCarthy. Biden har mycket erfarenhet av lagstiftning, så det finns säkert några saker han kan få igenom, men det kommer att krävas kompromisser.

Innebär utmaningar

Republikanerna själva kan lägga fram lagförslag, men dem lär den Demokratiskt kontrollerade senaten snabbt ta död på. Och den knappa majoriteten i representanthuset innebär också problem för Republikanerna att få igenom även symboliska lagförslag.

– Majoriteten är så svag att partiet riskerar att förlora den i valet 2024, då valdeltagandet kommer att vara högre varav många är unga, som tenderar att rösta demokratiskt. Om några få republikanska ledamöter i jämna distrikt riskerar att förlora sin stol till en demokrat kanske de vägrar att acceptera en del symboliska lagförslag för att inte riskera att bli uthängda för dem på hemmaplan, säger Wells.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV