Radar · Morgonkollen

Amnesti i Myanmar – även utländska fångar släpps

Australiern Sean Turnell, tidigare rådgivare till Aung San Suu Kyis dåvarande regering, är en av flera utlänningar som ska ha släppts ur fängelse av juntan i Myanmar.

Närmare 6 000 fångar, inklusive fyra utländska medborgare, ska släppas fria för att fira Myanmars nationaldag, meddelar militärjuntan.

Först kom det uppgifter om att 700 personer som sitter fängslade i Myanmar skulle släppas fria med anledning av Myanmars nationaldag som firas på torsdagen. Juntan skruvade sedan upp antalet och uppgav att närmare 6 000 fångar ska friges.

Bland dem finns fyra utländska medborgare. Det är den tidigare brittiska ambassadören Vicky Bowman och hennes make Htein Lin, den japanska journalisten Toru Kobuta och australiern Sean Turnell, som var ekonomisk rådgivare i Aung San Suu Kyis numera avsatta regering.

Enligt juntans talesperson Zaw Min Tun är de fyra utländska medborgarna och en inte namngiven USA-medborgare redan släppta och har deporterats.

Uppgiften har inte bekräftats av någon oberoende källa men en person vid Japans ambassad i Myanmar uppger för AFP att man informerats om att Toru Kubota kommer att friges i dag. Kubota kommer i sådana fall att lämna Myanmar i dag.

En brittisk diplomatkälla uppger att Vicky Bowman ännu inte frigivits men att man väntar sig att hon släpps. I uttalandet från juntan är hennes make Htein Lin, som är medborgare i Myanmar, inte på listan över de som ska deporteras från landet efter frisläppandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV