Radar · Inrikes

13 000 underskrifter mot förslag på höjda hyror

En infryst hyresavi togs med till demonstrationen på Avenyn i Göteborg.

Under torsdagen lämnades 13000 namnunderskrifter in till bostadsbolaget Wallenstam, som vill genomföra en hyreshöjning på 10 procent. Demonstranter som samlades utanför bolagets huvudkontor på Avenyn i Göteborg hade också med sig en infryst hyresavi.

Namninsamlingen “Frys Hyran” startades av Skiftet som en reaktion på fastighetsägarnas krav på 10 procents hyreshöjning. I dagsläget har drygt 13000 skrivit under uppmaningen.

– Fastighetsägarna har gjort storvinster de senaste åren, och har marginaler som vanliga människor inte har. Därför borde hyrorna inte höjas alls, säger Beatrice Almhagen på Skiftet i ett pressmeddelande.

– Wallenstam är en av de många hyresvärdar som skyller hyreshöjningarna på kristider, samtidigt som de fortsätter göra storvinster, säger Olivia Linander på Skiftet i samma pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Även när vi överlämnade namninsamlingen med över 13 000 namn, beklagade sig chefen över “tuffa tider”. Detta trots att de som drabbas av den ekonomiska krisen är deras hyresgäster, vars pengar hyresvärdar som Wallenstam blir allt rikare på.

Journalister som var på plats nekades att bli insläppta under överlämningen av underskrifterna, skriver Skiftet. De skriver också att ledningen för Wallenstam meddelat att de inte kommer att frysa hyran.