Radar · Djurrätt

Vargbild fick stor tidningskoncern att ta bort tecknad serie

En serieteckning om licensjakt på varg fick den stora NTM-koncernen att från en dag till nästa stoppa Lise Myhres serie Nemi.

En serieteckning om licensjakt på varg fick tidningskoncernen NTM att sluta publicera serien Nemi. ”Vi vill inte ha politiska budskap i serierna”, säger Mikael Sundgren vid NTM till tidningen Jaktjournalen.

Det var i fredags som Upsala Nya Tidning (UNT) och andra dagstidningar i NTM-koncernen publicerade en seriestripp av den norska serieskaparen Lise Myhre, en seriestripp som fick bolagets chefredaktörer för samtliga titlar att på ett möte besluta att ta bort serien Nemi från koncernens alla tidningar.

Orsaken är en tecknad bild av en varg med texten:

”Trots att våra största rovdjur är rödlistade förekommer licensjakt på hotade arter. Varg är rödlistad i kategorin starkt hotad. Ändå tillåts licensjakt”.

UNT förklarade sitt beslut för läsarna på sin facebooksida med ”att vi vill att seriesidan ska bestå av seriestrippar och inte av politisk opinionsbildning utan kontext.”

Tidningskoncernen NTM är en av de större i Sverige och ger ut 18 titlar runt om i landet
Tidningskoncernen NTM är en av de större i Sverige och ger ut 18 titlar runt om i landet.

UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar säger till tidningen Journalisten att är det fortsatt högt i tak i UNT:s spalter, och på Journalistens fråga om det var en läsarstorm som låg bakom beslutet svarar han:

– En del läsare har hört av sig, men läsarstorm skulle jag inte kalla det. Det här var ett beslut som togs i samråd med övriga tidningar i NTM, det fanns väl en del reaktioner där, säger Kalle Sandhammar.

Serien Nemis skapare Lisa Myhre skriver att hon under 25 års tid aldrig blivit censurerad.

Mikael Sundgren är ansvarig för redaktionella inköp vid NTM-koncernen och säger till Jaktjournalen att serien Nemi nu inte köps in mer av koncernen.

– Vad som händer i all framtid, kan jag inte svara på. Men för tillfället är det så, säger Mikael Sundgren.

Följande tidningar har nu slutat publicera Lise Myhres serie Nemi:
Norrbottens-Kuriren, Norra Västerbotten, Upsala Nya Tidning, Enköpings-Posten, Gotlands Allehanda, Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren, Strängnäs Tidning, Sörmlands Nyheter, Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Motala Vadstena Tidning, Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning/Kinda-Posten.

Nemi i egen hög person
Nemi i egen hög person. Av Lise Myhre

Neminism

Nemi sticker ut i det mediala bruset. Hon är kvinna, tjej och flicka på samma gång – men vägrar låta sig förklaras utifrån sitt kön. I stället visar hon att man som tjej får ge fan i omgivningens förväntningar och ge konventionerna fingret. Nemi äter osunt, tränar nästan aldrig, sliter med jobbet när hon har något, dricker för mycket, har tillfälligt sex och försover sig. Det här är inga svagheter. Nemi är stark, låter sig inte objektifieras och köper inte den feminism som utgår från att kvinnor är offer.

Nemi är alltid coolast – tycker hon själv. Men hon är inte trångsynt. Snarare klarsynt: En reflekterande ung kvinna som ser att världen är skev, accepterar det och förbehåller sig rätten att inte vara överens med alla hon möter. Hon visar sitt missnöje utan att bry sig om konsekvenserna. Nemi är ett fint föredöme som ibland saknar omdöme – men vem gör inte det emellanåt?
Källa: Bulls

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV