Radar · Utrikes

Urinvånare rasar mot ”absurd” Bolsonaro-medalj

En brasiliansk urinvånare demonstrerar med ett klistermärke på bröstet.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har tilldelats en medalj för skydd och försvar av ursprungssamhällen i Amazonas. Nu riktar ursprungsledare stark kritik mot landets justitiedepartement och anklagar Bolsonaro för såväl folkmord som ”ekomord”.

Justitieminister Anderson Torres delade på onsdagen ut en medalj ”som ett erkännande av deras betydande altruistiska tjänst för välbefinnande, skydd och försvar av ursprungssamhällen” till nära 30 personer, bland dem president Jair Bolsonaro och Torres själv, rapporterar AFP.

Tillkännagivandet mottogs med stark kritik från flera ledare för ursprungsbefolkningar, som menar att Bolsonaro inte alls jobbar för deras välbefinnande.

De anser i stället att presidenten försöker att tvinga bort urinvånarna från deras marker samtidigt som han främjar miljöförstöring och tillåter skenande avskogning i Amazonas.

”Som om alla motgångar vi står inför inte vore nog, har denna barbariska regering nu skapat en annan: En förtjänstmedalj till Jair Bolsonaro och hans allierade för deras ’betydande’ tjänster till ursprungsbefolkningar”, twittrade Sonia Guajajara från föreningen för Brasiliens ursprungsbefolkning och kallar det hela ”absurt”.

Sedan Bolsonaro tillträdde som president 2019 har urinvånare organiserat stora protester mot bland annat ökningen av skövling och bränder i Amazonas regnskog samt presidentens försök att legalisera gruvdrift på ursprungsmarker.

Medaljen har tidigare av tradition tilldelats akademiker och ursprungsledare.