Radar · Miljö

Ny XR-kampanj: ”Det handlar om jordens resurser”

Ovanför tunneln i anslutning till spårvagnshållsplatsen Chalmers klättrade aktivister från Extinction rebellion upp med en något modifierad reklamkampanj från SAS.

En stor reklamaffisch med avsändare SAS blev idag modifierad av Extinction Rebellion och upphängd vid en spårvagnshållplats i Göteborg. Orginalbudskapet ”få en flygresa för framtiden” fick tillägget ”vilken framtid?”.

Det var med anledning av att flygbolaget SAS hade årsstämma under torsdagen som Extinction rebellion valde att genomföra sin aktion. Affischen som sattes upp vid spårvagnshållplatsen Chalmers i Göteborg var en del av flera andra aktioner riktade mot bolaget, med bland annat protester utanför huvudkontoret och i Malmö. 

– Anledningen att vi riktar oss mot just SAS är att flyget är en sådan symbolfråga. Skattepengar används för att upprätthålla flygandet, något som inte skulle behöva göras. Då hade vi haft mer pengar i statskassan och det hade varit bättre för miljön, säger Matilda Åhall, en av aktivisterna som varit med och tillverkat affischen.

– Det är egentligen en reklamaffisch från för några år sedan som vi kommit över, som vi nu målat om och satt en XR-logga på, säger hon.

Hamnar i skymundan

Matilda Åhall tycker att klimatfrågorna hamnat i skymundan av Ukrainakriget, och hon har en viss förståelse för att det sker, även om hon själv har klimatfrågorna ständigt närvarande i tanken.

– När sådana hemska saker händer så kan vi inte riktigt tänka på något annat. Det är en akut kris som det är lättare att agera utifrån. Men hoten mot klimatet och våra levnadsvillkor finns ju kvar, säger hon.

Matilda Åhall fortsätter att kämpa för klimatet, även om hennes framtidsvision är dyster
Matilda Åhall fortsätter att kämpa för klimatet, även om hennes framtidsvision är dyster. Foto: privat.

I hennes ögon är kriget och klimatkrisen i grund och botten samma fråga.

– Det handlar om jordens resurser. Om Europas beroende av rysk gas och olja. Det är så typiskt, för det hade inte behövt vara så, säger hon.

Fortsätter kämpa

Att stoppa världen från att gå mot en uppvärmning på tre grader blir ständigt mer brådskande, och själv är Matilda Åhall pessimistisk i frågan.

– Jag är dystert lagd och tror inte att vi löser det. Men det hindrar inte att man inte fortsätter att man fortsätter ändå och gör sitt bästa.

Hon hoppas att affischen, med sin tydliga fråga och bild på en liten tjej med en fotboll och andningsmask, väcker tankar hos några förbipasserande.

– Jag bidrar med det jag har möjlighet till. Kanske gör det att det tippar tankevärlden för någon som ser affischen.

– Vi som har det bäst borde göra mer. Folk som drabbas hårdast av klimatförändringarna har fullt upp med att rädda sina hem och ge mat till sina barn. Vi som är så priviligierade behöver använda det privilegiet. Personligen tror jag inte att varken jag eller mina barn kommer drabbas direkt, utan det är en större fråga.