Radar · Inrikes

Ny studie: Oönskade dickpics en del av ungas vardag

En ny avhandling vid Göteborgs Universitet visar att många ungdomar saknar strategier för att skydda sig mot sexuella trakasserier.

Oönskade dickpics och nudes är en del av skolelevers vardag  – men många förstår inte att det är sexuella trakasserier. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs Universitet.

I avhandlingen har doktoranden Kristina Hunehäll undersökt förekomsten av digitala sexuella trakasserier bland niondeklassare i olika delar av landet. Studien visar att flickor var mer utsatta än pojkar, men att även pojkar fick både oönskade dickpics och oönskade nakenbilder från flickor. Flera hade också blivit lurade att skicka bilder eller filmer som sedan spreds vidare.

– De (pojkarna, reds.anm.) beskrev att de blev chockade, att det var obehagligt och att de inte visste hur de skulle hantera det. Men de hade samtidigt svårt att se sig själva som offer. Det gjorde att de hade svårare att sätta ord på sina erfarenheter än flickor. Flickor kunde i regel prata om sin utsatthet på ett helt annat sätt än pojkar och även beskriva dessa erfarenheter i termer av patriarkala strukturer, säger Kristina Hunehäll Berndtsson i en artikel på Göterborgs Universitets hemsida. 

Studien visar även att ungdomar ofta saknar strategier för att skydda sig från sexuella trakasserier, vilket kan leda till mobbning och psykisk ohälsa.

– Det är ett känsligt ämne som det är svårt att tala om. En del pratar inte ens med sina närmsta vänner om det. Det finns risk att bli utsatt för negativ ryktesspridning om det kommer ut. De pratar inte heller med vuxna om det. De tror inte att vuxna känner till fenomenet. Det är dessutom många ungdomar som inte förstår att det är sexuella trakasserier. De tror att sexuella trakasserier är något som sker fysiskt, säger Kristina Hunehäll Berndtsson i artikeln.