Radar · Politik

Majoritet vill sänka bränsleskatten mer

En majoritet i riksdagen vill sänka skatten på bensin och diesel.

En majoritet i riksdagen ställer sig bakom förslag om ytterligare sänkt skatt på bensin och diesel. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna stöttar utskottsförslaget tillsammans med Vänsterpartiet.

Förslaget som det finns en majoritet för i riksdagens finansutskott går ut på att man i steg ett antar regeringens förslag på en nedsättning med 1,30 kronor litern vid pump.

Till det läggs förslaget, som redan tidigare är aviserat, på 50 öres sänkning från 1 maj.

Därutöver vill partierna att regeringen ska förhandla med EU för att få ned priset med totalt 5 kronor för diesel och knappt 4 kronor för bensin.

Förslaget utgår från Moderaternas förslag om att sänka energiskatten så att den når EU:s miniminivå under tre månader. Sedan i en förlängning slopa skatten helt under tre månader.

– Förändringar kan gå snabbt i kris och det här är en väldigt viktig fråga för Sverige. Nu behöver regeringen förhandla med Bryssel och sätta Sveriges intressen främst, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

L: Måste agera

Liberalerna, som inte stöttade sänkningen på 50 öre litern när förslaget var uppe i samband med budgetomröstningen i november, ställer sig nu bakom en skattesänkning.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, kallar det ett helt nytt läge nu. Regeringens förslag räcker inte.

– Det är ett extraordinärt läge som kräver extraordinära insatser. Människor ser de här brutalt höga priserna och drabbas. Då måste vi agera från politikens sida.

Vänsterpartiet är med på noterna på grund av en skrivning om att regeringen ska utreda hur ett system kan utformas för att minska risken för prischocker på bränsle vid kriser.

Enligt V har man inte förhandlat med SD, KD och L utan med Moderaterna. Sedan har de andra partierna ställt sig bakom förslaget.

– Det här är en fråga som berör många och att man kan ha olika infallsvinklar. Vi kommer fortsatt vara mycket osams med Moderaterna i ekonomiska frågor men vi har visat tidigare att när det finns en minsta gemensam nämnare så kan vi komma överens, säger partiets talesperson Ali Esbati.

C: Som i Sovjet

Centerpartiet tycker dock att Vänsterpartiets förslag är helt fel.

– Vi behöver inte gå in på den typen av prisreglering som Venezuela haft, som Sovjetunionen hade förut på drivmedel. Det kan inte vara vårt uppdrag som ett vanligt borgerligt parti, säger Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson.

Regeringen hävdar att man i sitt förslag, tillsammans med den aviserade sänkningen på 50 öre, lägger sig på EU:s miniminivå.

– Om man ska sänka mer än så behöver man göra om hela energiskattedirektivet, vilket kräver enhällighet från alla länder. Jag har själv drivit på sedan 2014 om att vi borde ändra energiskattedirektivet men det har inte nåtts en enighet om det, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

– Det är det som skiljer opposition från regering. Som regering ska du också få fram någonting som kan genomföras. En opposition behöver inte ta samma hänsyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV