Radar · Integritet

Cissi Wallin frias från grovt förtal

Cissi Wallin inför huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt om hennes bok "Allt som var mitt".

Debattören och medieprofilen Cissi Wallin friades under torsdagen från anklagelser om grovt förtal efter en juryrättegång i Stockholms tingsrätt. Detta efter att Justitiekanslern förra året åtalat henne för brottet genom sin bok Allt som var mitt.

Det var i samband med att metoo drog över världen som också Cissi Wallin gick ut med sin berättelse om att journalisten Fredrik Virtanen skulle ha våldtagit henne elva år tidigare, år 2006. Det hela fick enorm uppmärksamhet, men ledde inte till någon domstolsprocess mot Virtanen, utan slutade med att Cissi Wallin 2019 fälldes i Stockholms tingsrätt för grovt förtal i sociala medier.

Dagens dom handlar istället om att Justitiekanslern, JK, åtalat Wallin för grovt förtal i hennes egenutgivna bok ”Allt som var mitt – Historien som inte får berättas”.

Men dagens juryrättegång friar alltså Wallin.

I ett uttalande som kommenterar domen skriver Cissi Wallin att hon nu blir kontaktad av journalister från en rad länder som undrar vad som pågår i Sverige:

”Vad händer egentligen med det fria ordet, den grundlagsskyddade yttrandefriheten i Sverige? Är detta värdigt en modern demokrati, som slår sig för bröstet om jämställdhet och feministiska värderingar?”

Så sent som för ett par dagar sedan beskriver en artikel i New York Times fallet Cissi Wallin som det som ”dödade metoo i Sverige”. Journalisten Jenny Nordberg lyfter där upp att minst 12 kvinnor åtalats för förtal i Sverige i samband med metoo.

Cissi Wallin beskriver det i sitt uttalande med att ”offer blev förövare, förövare blev offer”.

”I Frankrike, Japan, Indien har kvinnor också åtalats för förtal efter metoo, men de har friats. Hur många män i Sverige har inte skrivit och gett ut böcker där man vanärar och anklagar identifierbara kvinnor för olika saker. Kvinnor som till skillnad från Fredrik Virtanen inte varit offentliga personer som anklagats för att grovt ha missbrukat sin makt. Ändå är det jag som står här nu, som den första svenska författaren på över ett halvt sekel att bli åtalad av svenska staten för att ha skrivit en bok – om det enorma samhällsproblemet sexuella övergrepp på kvinnor”, skriver Wallin.

Enligt Justitiekansler Mari Heidenborg så utgör dock uppgifterna i Cissi Wallins bok grovt förtal.

– Jag anser att de uppgifter hon lämnat i boken är brottsliga och jag anser också att det finns skäl för mig att väcka ett allmänt åtal. Det har ju framför allt att göra med att hon har dömts för samma uppgifter tidigare, sade hon till DN i samband med att åtalet gjordes.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV