Radar · Morgonkollen

Borgmästare frisläppt i utbyte mot soldater

På satellitbilder som tagits före onsdagens attack syns ordet "barn" skrivet på ryska på marken utanför teatern i Mariupol.

En av de ukrainska borgmästare som uppges ha förts bort av ryska styrkor har släppts fri i utbyte mot nio ryska soldater i 20-årsåldern, uppger Ukrainas myndigheter.

Borgmästaren i den ukrainska staden Melitopol har släppts fri efter att ha kidnappats av ryska soldater för några dagar sedan, enligt Ukrainska myndigheter.

– Tack för att ni inte övergav mig. Jag kommer att behöva en eller två dagar för att återhämta mig och sedan står jag till ditt förfogande för att bidra till vår seger, säger borgmästaren Ivan Fedorov i ett telefonsamtal med president Volodymyr Zelenskyj.

Fedorov säger under samtalet, som filmades och lades upp på Telegram, att han ”mår mycket bättre nu”.

Ryska soldater släppta

I utbyte mot Fedorov ska ukrainarna ha släppt nio tillfångatagna ryska soldater.

– De är bara barn, värnpliktiga, som enligt det ryska försvarsdepartementet inte närvarar i Ukraina, säger Zelenskyjs talesperson Dasja Zarivna i ukrainsk tv på onsdagskvällen.

De frisläppta ryska soldaterna uppges vara i 20-årsåldern.

Melitopol i sydöstra Ukraina kontrolleras av ryska styrkor och i fredags uppgav det ukrainska parlamentet att Fedorov hade förts bort av ockupationsstyrkorna eftersom han ”vägrade att samarbeta med fienden.”

I söndags ska även borgmästaren i den lilla staden Dniprorudne, som ligger i samma region som Melitopol, ha förts bort, enligt Ukrainas regering.

Skrivit "barn" på ryska

Ukrainas myndigheter säger att över tusen personer hade sökt skydd inne på den teater i Mariupol som bombades av ryska styrkor på onsdagen.

”Inkräktarna förstörde Dramateatern. En plats där mer än tusen människor tagit sin tillflykt. Vi kommer aldrig att förlåta detta”, skriver Mariupols kommunfullmäktige i ett inlägg i Telegram.

På satellitbilder som tagits före onsdagens attack syns hur man på marken utanför teatern med stora bokstäver hade skrivit ordet ”barn” på ryska.

Rysslands försvarsdepartement förnekar att man ligger bakom och säger att byggnaden förstördes i en explosion som utlösts av den ukrainska högerextrema Azovbataljonen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV