Glöd · Panelen

”Vilka frågor hoppas du kommer dominera debatten fram till riksdagsvalet i höst?”

Fr v statsminister Magdalena Andersson (S), Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Liberalernas Johan Pehrson, Kristdemokraternas Ebba Busch, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i studion i TV-huset inför partiledardebatt i SVT:s Agenda 8 maj.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till virve.ivarsson@tidningensyre.se med ditt förslag!

Vårt mål är att få upp barnens viktigaste framtidsfråga högst på agendan – klimatkrisen. Specifikt vill att alla partier sätter en koldioxidbudget i linje med Parisavtalet, tar fram en trovärdig plan för att minska utsläppen med runt 20 procent per år under mandatperioden, samt storsatsar på ett klimatlyft för skolan med fokus på lärande, mående och handling för klimatet. 
Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare, Våra barns klimat

– Vi befinner oss i ett akut klimatnödläge som kräver en radikal omställning av samhället. Vi står inför ett sjätte massutdöende av arter på jorden. Psykisk och fysisk ohälsa ökar. Vi har rekordmånga människor som är utförsäkrade samtidigt som vi genomgår en fjärde industriell revolution med robotisering och automatisering som ersätter massor med jobb. Hur löser vi dessa kriser samtidigt som människor känner värdighet och trygghet? Vi vill se frågan om basinkomst dominera riksdagsvalet.
Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet

– Som representant för en kvinnorättsorganisation hoppas jag förstås att jämställdhetsfrågorna kommer att dominera valet, men eftersom frågan inte ens ligger på väljarnas topp tio så blir det nog tyvärr inte så. Annars önskar jag att bostadsfrågan – helt bortglömd – kommer upp i valdebatten, liksom miljöfrågorna, den bristfälliga integrationen och långtidsarbetslösheten. Sen håller jag med om att vården måste bli en viktig valfråga. Det verkar resten av väljarna också tycka.
Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

I montaget syns paneldeltagarna Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare, Våra barns klimat, Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet och Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna
I montaget syns paneldeltagarna Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare, Våra barns klimat, Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet och Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna. 

Klimatomställningen, klimatomställningen och återigen klimatomställningen! Inte i form av en skendebatt om kärnkraft mot vindkraft, utan i form av utmaningar som Sverige står inför ur ett systemperspektiv till exempel gällande arbetsmarknad, fördelningspolitik och folkbildning. Arbetsmarknaden behöver bli mer flexibel människor som i dag arbetar med att bygga bensinbilar ska om några år ska bygga elbilar. Hur ska det gå till? Klyftorna i Sverige växer och därmed växer även misstron och förmågan att ställa om tillsammans. Här behövs kraftåtgärder. Folkbildningens är en outnyttjad resurs i klimatomställningen. Medborgarna kan involveras och engageras med hjälp av folkbildning för att förstå sin roll i klimatomställningen. 
Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

– Swedwatch skulle välkomna en debatt om vad bistånd egentligen är – att genom att bygga upp civilsamhällen och stärka jämställdhet, människorättsförsvarare och klimatarbete kan biståndet förebygga kriser och konflikter. Det behövs mer än någonsin idag, när demokratin backar på så många håll. Vi vill också se en intensifierad diskussion om företagsansvar överlag, för miljön och mänskliga rättigheter.
Ami Hedenborg, 51 år, pressansvarig, Swedwatch

Vi hoppas att vi till följd av coronakrisen och angreppet på Ukraina kan få en diskussion om hur Sverige styrs. Hur vill vi att vår demokrati och vår förvaltning ska fungera? Hur vi får ett samhälle som är mer redo för kris och vilka förändringar vi behöver få till för att kunna utkräva ansvar när det inte fungerar? Och hur skyddar vi vår demokrati från yttre och inre påverkan och hot, om den så är rysk, högerextrem eller religiös? I dag, med det säkerhetsläge vi har, ligger mycket i vår utsatthet också i det digitala. Kontrollen av kritisk infrastruktur (el, vatten, data, betalningar mat) är i mycket digitaliserad och de tjänster vi medborgare är beroende av (sjukvård, skola) kräver en digitalisering som fungerar och är robust. Så vi vill prata demokrati och digitalisering inför valet, för det påverkar oss alla.
Katarina Stensson, 32 år, ordförande, Piratpartiet

I montaget syns paneldeltagarna Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning, Ami Hedenborg, 51 år, pressansvarig, Swedwatch och Katarina Stensson, 32 år, ordförande, Piratpartiet
I montaget syns paneldeltagarna Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning, Ami Hedenborg, 51 år, pressansvarig, Swedwatch och Katarina Stensson, 32 år, ordförande, Piratpartiet. 

Jag hoppas att valet handlar om hur vi stoppar klimatkatastrofen, hur vi stoppar skolan från att totalförstöras av aktiebolagsskolor och hur vi hindrar aborträtten från att hotas med en blåbrun regering. Därför kommer Skiftet kampanja för att valet ska bli ett klimatval, uppmärksamma SD:s politik genom att starta upp ’Inte rasist men…’ och berätta om alla abortmotståndare i de blåbruna. 
Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

– Hur kan vi skapa ett samhälle där alla (och allt levande) mår bra och kan samexistera i fred och harmoni? Hur ser ett sådant samhälle ut? Hur kan vi skapa det tillsammans? Hur kan vi respektera alla människor och åsikter med nyfikenhet? Hur överlever, utvecklas och skapar vi balans på jorden som art och om möjligt räddar fler arter? Hur skapar vi klimaträttvisa? Ekonomisk, social och ekologisk rättvisa system? Vad krävs för att förändra dagens narrativ som utgår från rädsla till något som utgår från möjligheter?
Maria Ottoson, 49 år, medlem, partiet Initiativet

– Jag skulle gärna se att den politiska debatten inför valet i år fokuserar på antirasistiska frågor, då rasismen har ett så starkt inflytande i vårt samhälle idag. Ett problem som jag upplever att man förminskar, när det i själva verket påverkar hela samhället i så stor grad att hela samhället hållet andan. Ingen vill se det som skedde i Tyskland upprepas, ändå har rasismen tillåtits spridas och få nya fotfästen på ett skrämmande sätt. Jag upplever att man blundar för konsekvenserna. Utbilda våra unga i skolorna om rasismens vardagliga verkan och konsekvenser. 
Fatou Lusi, 51 år, grundare av Fatous Passion

I montaget syns Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet, Maria Ottosson, 49 år, medlem, partiet Initiativet och Fatou Lusi, 51 år, grundare av Fatous Passion
I montaget syns Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet, Maria Ottosson, 49 år, medlem, partiet Initiativet och Fatou Lusi, 51 år, grundare av Fatous Passion. 

– Klimat, miljö och biologisk mångfald med planetens gränser och social rättvisa som norm. Kunskapen och nycklarna finns redan. Vi vet VAD vi måste göra, HUR vi ska göra det och till och med NÄR. 
Den politiska viljan och modet har degraderat totalt och verkar ha outsourcats till någon PR-byrå. Politiken måste utmana, politiken får inte endast styras av det som i det korta perspektivet ger utdelning i valurnan. Viktigast är att vi formar framtiden, inte enbart för morgondagen, för kommande generation.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

– Jag är rädd att valet kommer att domineras av inåtblickande frågor, med enkla lösningar: hårdare straff, inga flyktingar, lägre bensinpris. Jag hoppas på en debatt som lyfter blicken och pratar om globala frågor som är akuta att lösa. Klimatet behöver verkligen prioriteras efter detta val, vi är redan sent ute. Demokratin i världen fortsätter att backa, det angår oss och vi är inte immuna. Globalt samarbete för att lösa utmaningarna behövs där ett starkt svenskt bistånd är en central del.
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

I montaget syns paneldeltagarna Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden och Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp
I montaget syns paneldeltagarna Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden och Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp. 

– Som EU-parlamentariker ser jag gärna att vi debatterar varför vi har gett bort makten till EU i många väldigt avgörande frågor. Vi har inte ens möjlighet att bestämma över en sådan enkel fråga som momsen på våra bränslepriser. Jag kommer kämpa för att öka Sveriges självbestämmande, och ser gärna att höstens val handlar om frågor som trygghet, migration, yttrandefrihet, lag och ordning, energiförsörjning samt självförsörjning. 
 Jessica Stegrud, 51 år, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna

– Min förhoppning är att klimat- och miljöfrågorna kommer att dominera valet. Det är ödesfrågor som är värda all uppmärksamhet. Jag hoppas att fokus är på vilken fantastisk möjlighet omställningen är för Sverige, inte minst svensk landsbygd.
Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet

– De extremt viktiga frågorna om miljökriserna, både klimatkrisen och naturkrisen, måste upp på den politiska agendan. Och det får inte begränsas till kärnkraft eller bensinpriser, utan riktiga lösningar måste få utrymme: hur genomför vi en rättvis miljöomställning? Det vi ser i dag är mest justeringar i marginalen där en växande ekonomi prioriteras för fåtalets fickor framför flertalets välfärd, på bekostnad av miljön som vi alla är beroende av. 
Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet 

I montaget syns paneldeltagarna Jessica Stegrud, 51 år, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet och Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet
I montaget syns paneldeltagarna Jessica Stegrud, 51 år, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet och Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet.