Radar · Arbetskritik

Kassörska fick sparken – får halv miljon

En anställd på Coop fick sparken för att inte ha registrerat totalt sex varor i kassan.

Sommaren 2020 fick en Coop-anställd sparken till följd av att hon inte slog in några gräddförpackningar och frallor i kassan. Men avskedandet var felaktigt, enligt tingsrätten, som nu dömer Coop att betala över en halv miljon till kassörskan.

Händelserna som ledde till att arbetsgivaren Coop sade upp den anställda inträffade vid två olika tillfällen med några dagars mellanrum, rapporterar tidningen Arbetet.

Vid ett tillfälle när kassörskan arbetade handlade en kollegas son ett antal varor, varav fyra gräddförpackningar som hade passerat bäst-före-datum. Enligt kvinnan själv sade då den överordnade kollegan att hon inte skulle slå in förpackningarna i kassan eftersom de var gamla, varvid hon inte vågade säga emot. Kollegan förnekar dock att hon ska ha uppmanat till att inte slå in förpackningarna.

Det andra tillfället, som enligt arbetsgivaren utgör grund för avskedandet, inträffade några dagar senare, när den anställda själv handlade några varor. Hon ska då ha haft två frallor i sin påse, som hon inte betalade för.

Granskade övervakningsfilmer

Arbetsgivaren, som granskat övervakningsfilmer och kassasystem, hävdar att kvinnan stal frallorna och gjorde fel vad gäller gräddförpackningarna. Företaget menar därmed att förtroendet för kvinnan är förbrukat och att hon därför avskedades.

Kvinnan däremot, har hela tiden hävdat att hon inte hade för avsikt att köpa frallorna, utan bara skulle ta hand om dem då de låg på fel plats i butiken. Hon överklagade därför avskedandet till Malmö tingsrätt, som nu ger henne rätt.

”Duktig och omtyckt”

Tingsrätten slår fast att den anställdas version av det inträffade inte är motbevisad. Dessutom har hon enligt rätten jobbat i butiken i 16 år utan att hittills ha fått kritik för sitt arbete. 

”Hon förefaller ha varit duktig och omtyckt”, skriver domstolen, som dömer företaget att betala den avskedade drygt 630 600 kronor plus ränta, i skadestånd och förlorad lön.