Radar · Morgonkollen

Extrem värme i Pakistan – fattiga drabbas hårt

Arbetare sover utomhus i Karachi Pakistan.

Jacobabad i Pakistan har drabbats av stekande hetta från värmeböljan i södra Asien. Som mest uppmättes 51 grader i staden under helgen. De flesta invånare där lever dessutom i akut fattigdom.

De kanaler som i vanliga fall vattnar lantbruken nära Jacobabad har nästan torkat ut helt. I staden råder vattenbrist och strömavbrott, vilket gör det svårt för befolkningen att klara hettan. Staden är i ”frontlinjen för klimatförändringarna”, säger den lokale företrädaren Abdul Hafeez Siyal.

– Den allmänna livskvalitén här blir lidande, säger han.

Invånarna kämpar för att hantera värmen.

– Det är som att det brinner överallt. Vad vi behöver mest är el och vatten, säger smeden Shafi Mohammad.

Värmeslag

Antalet patienter med värmeslag ökar, säger sjuksköterskan Bashir Ahmed. Arbetare som måste arbeta i solen är bland de mest sårbara.

En tolvårig pojke som drabbats av värmeslag föll ihop efter att ha gått hem från skolan. Han hade dessförinnan tillbringat dagen i ett klassrum utan fläktar, berättar hans mor Shaheela Jamali, som sitter vid hans sjukhussäng.

– En rikshaförare blev tvungen att bära hit min son. Han kunde inte ens gå, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Enligt läkarna är pojkens tillstånd kritiskt, men hans mamma säger att han kommer att vara tillbaka i skolan nästa vecka.

– Vi vill inte att de ska växa upp och bli arbetare, säger hon.

Professor Nausheen H Anwar studerar stadsplanering i heta städer. Hon anser att myndigheterna måste tänka långsiktigt, speciellt när det gäller långvarig värmeexponering.

– Det förvärras på platser som Jacobabad på grund av en försämrad infrastruktur och tillgång till vatten och el, vilket äventyrar människors förmåga att klara sig.

Påverkar hälsan

Rektor Rashid Ahmed Khalhoro har vädjat till regeringen att tidigarelägga sommarlovet på grund av den tidiga värmeböljan.

– Det största problemet vi står inför är att vi inte har grundläggande faciliteter – det är därför vi upplever fler svårigheter, säger han.

– Vi försöker hålla elevernas motivation uppe men värmen påverkar deras mentala och fysiska hälsa.

Vissa klassrum har fläktar men inte de flesta.

– Vi kvävs i hettan. Vi svettas rejält och våra kläder blir blöta, säger 15-åriga Ali Raza.

Enligt rektorn är eleverna fast beslutna att ta sig ur fattigdomen och hitta jobb där de kan fly från värmen.