Radar · Morgonkollen

Misstänkt för Flugsvamp försvunnen – dom i dag

30-åringen har anklagats för att vara mannen bakom den svenska drogmarknadsplatsen Flugsvamp 2.

Han har pekats ut som mannen bakom den svenska droghandelsplatsen Flugsvamp 2.0. När hovrätten valde att häkta 30-åringen var han redan försvunnen. I dag faller domen.

Flugsvamp, som ligger på darknet, har liknats vid ett Blocket för droger.

Enligt åklagare och polis var den misstänkte 30-åringen administratör för Flugsvamp 2.0. I den rollen ska han ha möjliggjort 320 000 knarkaffärer och ska ha blivit mångmiljonär på kuppen.

I juli 2020 friades han av Stockholms tingsrätt. Domstolen konstaterade att det stod klart att han hade haft någon typ av koppling till administrationen av droghandelsplatsen, men ansåg samtidigt att utredningen hade luckor och att bevisningen inte var tillräckligt robust för att kunna säga att han var ansvarig för sajten.

Ett stort bakslag för polis och åklagare som har krävt 14 års fängelse.

Under våren har mannen varit på plats under förhandlingarna i hovrätten. Men strax innan hovrätten beslutade att häkta honom försvann han.

– Han har inte påträffats i landet så häktningsbeslutet har inte kunnat verkställas, säger åklagare Annika Wennerström.

30-åringen är nu internationellt efterlyst.

Häktningsbeslutet pekar mot att dagens domslut kan bli ett annat än i tingsrätten, säger Wennerström.

Enligt hovrätten är han på sannolika skäl misstänkt för både synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Båda punkterna rör i olika delar hans funktion som administratör.

– Det indikerar att man kan komma till en annan slutsats än vad tingsrätten gjorde, säger åklagaren.

Fakta: Historien om Flugsvamp

Flugsvamp är en marknadsplats för illegala droger på darknet.

Originalsajten, som bara hette Flugsvamp, släcktes i ett internationellt polistillslag i november 2014. Det är inte känt vem den förste administratören, admin1, var och han eller hon åkte aldrig fast.

Flugsvamp 2.0 lanserades i april 2015. Den låg uppe till september 2018, då en man som misstänktes vara sajtens administratör häktades. Han anklagades för att ha tagit tre procent i avgift vid alla försäljningar, vilket gjort honom till mångmiljonär. Men han friades i tingsrätten. När sajten släcktes hade den använts av 600 narkotikasäljare för att komma i kontakt med 17 000 köpare.

Flugsvamp 3.0 uppstod i december 2018 och hann vara aktiv i nästan tre år innan den stängdes av oklara skäl i oktober ifjol. Kort därefter uppstod Flugsvamp 4.0.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV