Radar · Utrikes

Samåkning eller lagbrott – räknas foster som passagerare?

Gravida Brandy Bottone fick en bot för att ha åkt ensam i samåkningsfilen på motorvägen i Dallas, Texas.

För några veckor sedan fick gravida Brandy Bottone en bot efter att ha kört ensam i en samåkningsfil i Texas. Själv menar hon att hennes ofödda barn bör ses som en passagerare i och med delstatens nya abortlagar. Händelsen har nu väckt en rad politiska och juridiska frågor i kölvattnet av upphävandet av aborträtten i USA.

USA:s motorvägar innehåller ofta en samåkningsfil som är reserverad för fordon med flera passagerare. När amerikanska Brandy Bottone i juni blev bötfälld av polisen i Dallas för att ha kört ensam i en sådan fil protesterade hon mot beslutet. Hon var då gravid i 34:e veckan och menade att hennes ofödda barn borde räknas som en passagerare.

– Jag var lite chockad och sa, “jag vill inte göra det här till en jättestor politisk grej, men utifrån allt som hänt på sista tiden så förstår du väl att det här är ett barn?”, säger Brandy Bottone till CNN.

Händelsen ägde rum bara dagar efter det att USA:s högsta domstol upphävde den nationella aborträtten i landet och därmed gjorde det möjligt för delstater att själva fatta beslut om abortlagar. Liksom andra delstater med konservativt styre har Texas infört lagar som begränsar möjligheter till abort och likställer ett foster med en person i brottsbalken.

– Om vi säger att ett foster är en person, så finns det många rättigheter som är knutna till att vara en person som kommer att behöva prövas i domstol. Till exempel, kvalificerar sig mitt foster för skatteavdrag? Kvalificerar sig mitt foster för medborgarskap? Kvalificerar sig mitt foster till barnbidrag?, säger Loni Coombs, en före detta åklagare i Los Angeles, till CNN.

Brandy Bottones val att bestrida boten har uppmärksammats och hyllats av såväl abortmotståndare, som vill uppmuntra till att foster ska klassas som personer, som abortförespråkare, som menar att händelsen illustrerar absurditeten och misogynin i domstolens beslut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV