Glöd · Ledare

Gratis tågresor istället för sänkt bensinskatt

Runtom i Europa och världen ökar levnadskostnaderna för boende, mat och inte minst energi och resor. Spaniens svar på ökad inflation är att erbjuda gratis tågresor för kortare pendlingsresor och medeldistansresor. Detta att tågresandet blir gratis från 1 september och året ut är ett tillägg till tidigare beslut som gjort all kollektivtrafik 30 procent billigare.

I Sverige vill M, KD och L tillsammans med SD, som inte tycker att 2,5 graders uppvärmning är något att oroa sig särskilt över, göra sänkt bensinskatt permanent.

En fråga är vad som driver kunskapsresistensen hos de klimatskeptiska högerpartierna, och vad som fått regeringens smartaste svar på kombinationen av klimatkris och ökade energipriser att bestå i kortsiktiga ersättningar till dem som förbrukar mest el och bensin.

En annan fråga är hur riksdagens miljöparti kan misslyckas så fatalt med att lyfta och driva den typ av klimatsmarta svar på ökande levnadskostnader och höga koldioxidutsläpp som vi ser på allt fler håll runtom i Europa.

I Tyskland kommer ett förslag likt Österrikes “klimatbiljetter” som kraftigt reducerar priset på tågbiljetter. Får vi i Sverige åtminstone se något parti annonsera liknande förslag inför valet?