Radar · Utrikes

Åtta omkom när fraktplan med vapen störtade i Grekland

Flammor steg upp från platsen där ett transportplan kraschade i norra Grekland sent på lördagskvällen.

Ett ukrainskt transportplan fyllt med vapen och minor störtade sent på lördagskvällen i norra Grekland. Ögonvittnen berättar att flygplanet brann innan det kraschade och att explosioner hördes länge efter kraschen.
Alla åtta personer som befann sig ombord omkom.

Olyckan skedde några mil väster om staden Kavala i den grekiska regionen Makedonien. Piloten hade begärt att få nödlanda på Kavalas flygplats på grund av motorproblem, men klarade sig inte ända fram, enligt landets luftfartsmyndighet.

Flygplanet kraschade ett par kilometer från närmsta bostadshus. Vittnet Giorgos Archontopoulos säger att han direkt förstod att något var fel när han hörde planet.

— Vid 22.45 hörde jag plötsligt motorljudet från ett flygplan. Jag gick ut och såg att motorn brann, berättar han för Greklands statliga tv-kanal ERT.

Samtliga döda

Planet var på väg från Serbien till Jordanien när det gick ned.
Åtta personer sades redan i ett tidigt skede ha befunnit sig ombord vid kraschen. Serbiens försvarsminister Nebojsa Stefanovic bekräftar att åtta personer har omkommit.

Försvarsministern bekräftar också att planet innehöll 11 ton vapen, varav en del var minor. Slutdestinationen för leveransen ska ha varit Bangladesh.
Det var lysgranater och träningsminor. Det här flyget hade alla nödvändiga tillstånd i enlighet med internationella regler, säger han.

Antonov-plan

Räddningstjänst kom till platsen, men kunde inte påbörja släckningsarbetet på grund av explosioner, enligt lokala myndigheter.

— Vi hörde explosioner fram till för bara några minuter sedan, sade Filippos Anastasiadis, borgmästare i den närbelägna staden Paggaio, till nyhetsbyrån AP två timmar efter kraschen.

Planet var ett Sovjetbyggt Antonov An-12 och flögs av det Ukrainabaserade fraktbolaget Meridian, enligt myndigheterna. Samtliga i besättningen ska ha varit ukrainare.

Stort område avspärrat

Boende i området kring olycksplatsen har uppmanats att hålla fönster stängda och bära munskydd utomhus.

Under natten hade en avspärrning upprättats med en radie på 400 meter från den plats där planet slog ned.

Drönarbilder visar att små fragment är allt som finns kvar från planet, som kraschade på ett fält mellan två byar. Under söndagsmorgonen syntes fortfarande en vit rökpelare från platsen.