Radar · Migration

Tusentals har flugits hem från Belarus gräns

En migrant i Belarus tvättar ansiktet vid ett logistikcenter nära gränsen mot Polen.

Irak har flugit hem nästan 4 000 av sina medborgare som suttit fast vid gränsen mellan Belarus och EU. Beskedet kommer i svallvågorna av hård kritik från FN och EU mot Belarus grannländer för att de stoppat migranter som försökt korsa gränsen.

Sedan den 18 november har Iraks regering organiserat tio flyg från Bagdad till Vitryssland för att repatriera sina medborgare.

– Vi har kunnat repatriera omkring 4 000 irakier som suttit fast vid Belarus gräns mot Polen, Litauen och Lettland, säger Iraks utrikesminister Fuad Hussein på en presskonferens i Bagdad med sin litauiska motsvarighet Gabrielius Landsbergis.

Utrikesdepartementet talesperson Ahmed al-Sahaf uppgav efter presskonferensen att 3 817 irakiska migranter har repatrierats från Vitryssland och 112 från Litauen.

Hård kritik

Merparten av migranterna anlände till Iraks kurdiska region, där många av dem kommer från, innan de fortsatte till huvudstaden Bagdad. Sahaf säger att några irakier fortfarande är fast i Belarus, men att ”det svåra vädret och den komplexa miljön inte gör det möjligt att bestämma deras antal”.

I veckan fick Belarus grannländer Polen, Lettland och Litauen hård kritik från både FN och EU för att ha använt sig av så kallade ”pushbacks”, där flyende trycks tillbaka utan att få sin sak prövad.

– Till och med i den här farliga och svåra situationen som dessa tre EU-medlemmar befinner sig i, måste de ha lagstiftning där pushbacks inte accepteras eller legaliseras, sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i torsdags.

– Människor har fortfarande rätt att söka asyl, de har fortfarande rätt att få tillgång till asylprocessen. Vi måste fortsätta att vara sanna mot våra värderingar och vårt fördrag, sade Johansson.

Anklagas för hämndaktion

Sedan förra sommaren har tusentals migranter, många från Mellanöstern och i synnerhet Irak, slagit läger vid gränsen mellan Belarus och EU, ofta under svåra humanitära förhållanden, för att försöka ta sig in i unionen.

Väst har anklagat Belarus för att locka migranterna till gränsen som hämnd för sanktionerna mot den auktoritära regimen som leds av president Aleksandr Lukasjenko. Belarus har dementerat anklagelsen och kritiserat EU för att inte ta emot migranterna.