Radar · Utrikes

Sudan: Dödssiffran stiger efter gatuprotester

Protester hålls regelbundet efter kuppen i höstas.

Dödstalet stiger sedan säkerhetsstyrkor öppnat eld mot demonstranter i Sudan. Protesterna riktas mot militärjuntan i landet.

Minst sju demonstranter har dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i Sudan. Uppgiften kommer från regimkritiska läkare i samband med att tusentals personer demonstrerat mot militärjuntans styre i landet.

Chefen för säkerhetsstyrkorna svarar med att de som står bakom protesterna ska ställas till svars för det kaos som drabbar landet.

Protesterna på måndagen var utlysta i Khartum, men även på andra håll i det vidsträckta landet. I huvudstaden hade säkerhetsstyrkorna förberett sig med ett stort pådrag, och tog snabbt i med hårdhandskarna, vittnar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent om.

Säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas, och även skarp ammunition, enligt läkargruppen, skriver AFP. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Läget har varit instabilt i Sudan den långvarige auktoritäre härskaren Omar al-Bashir tvingades från makten 2019. I oktober förra året tog en militärjunta över styret, vilket ledde till intensiva protester både på internationell nivå och på Khartums gator.

Hittills har över 70 personer dödats i samband med protester mot kuppledarna.