Glöd · Ledare

Kärnkraften är inte värd risken

Det flög en drönare över kärnkraftverket i Forsmark i fredags kväll. En ordningsvakt såg den och kontaktade polisen, som genast kom dit med ”polispatruller på marken och i luften”, säger Petra Blomqvist på polisregion Mitt. Men när drönaren försvann mot Gräsö tappade de bort den.

Maja Ahlund på Forsmark säger till Upsala nya tidning att drönare är ganska vanliga och att det kan vara deras egna anställda eller folk som bor i närheten som inte kan reglerna.

Men samtidigt flög drönare över kärnkraftverket i Oskarshamn, Barsebäck och kanske Ringhals, fast Ringhals är osäkert. Var det Kärnkraftsarbetarnas drönarsällskap som hade uppvisning över Zoom? Eller var det terrorister som behövde info för att kunna planera en samlad attack? Eller var det Ryssland, Kina eller kanske Nato?

Försvaret har informerats men inte kommenterat. Det är en polissak i nuläget, säger de. Men redan det faktum att någon flyger med drönare över kärnkraftverken, och att de skulle kunna samla in information för att anfalla dem, är obehaglig. Tillräckligt obehaglig för att man ska fråga sig om kärnkraften verkligen är värd det, och på den frågan svara nej. Eftertryckligt.

Texten är rättad den 17 januari 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV