Radar · Miljö

Första spadtaget för kritiserad konstgjord ö

Demonstranter var på plats när första spadtaget skulle tas för den konstgjorda ön Lynetteholm i Köpenhamn.

Demonstranter var på plats när ett första symboliskt spadtag togs inför bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm i Köpenhamn. Men Danmarks transportminister tror att kritiken mot jätteprojektet kommer att avta efterhand.

– Jag hoppas att de på sikt kommer att se att det är ett välgenomtänkt och förnuftigt projekt, säger transportminister Benny Engelbrecht (S).

En demonstrant försökte förhindra ceremonin genom att lägga sig på marken där spadtaget skulle tas. Protesterna har varit omfattande mot att två miljoner kubikmeter bottenslam från havsbottnen utanför Köpenhamn ska flyttas till Kögebukten, rapporterar DR.

– Jag räknar inte med att alla kommer att bli övertygade inom en månad eller två, det kommer nog att ta sin tid, kommenterar transportministern kritiken.

Oklara miljökonsekvenser

Den konstgjorda ön ska ligga precis norr om Refshaleøen i Köpenhamn och beräknas inte stå färdig förrän omkring 2070. Schaktmassor ska fraktas hit från byggarbetsplatser runtom i Köpenhamnsområdet.

Kritikerna menar bland annat att miljökonsekvenserna inte har belysts ordentligt, men transportministern håller inte med. Han jämför med bygget av Öresundsförbindelsen, som också mötte protester till en början.

Själv framhåller Benny Engelbrecht den konstgjorda öns betydelse för att klimatsäkra Köpenhamn. Den ska skydda mot flodvågor och kommer på lång sikt också att ge plats för tusentals nya bostäder och arbetsplatser.

Från svensk sida har den skånska länsstyrelsen haft invändningar, dels eftersom projektet kan påverka vattenflödet genom Öresund och dels eftersom marina habitat i Öresund försvinner.