Radar · Utrikes

Kraftiga stormar över Europa – flera döda

En del av en skadad vägg faller över en parkerad bil i Berlin på torsdagen.

Kraftiga stormar slår hårt mot centraleuropeiska länder med vindar på uppemot 50 meter per sekund. I Storbritannien varnar vädermyndigheten för livsfara och militär står redo att bistå.

På flera håll i Europa håller skolor stängt och tåg och flyg ställs in till följd av flera kraftiga stormar som på torsdagen dragit in över kontinenten.

I Polen har tre personer dött, varav två sedan en byggkran vält i Krakow. Över 500 bostäder har skadats och mer än 300 000 hushåll lämnats strömlösa.

Även i Tjeckien har hundratusentals hushåll drabbats av strömavbrott. På flera platser har människor skadats i trafikolyckor orsakade av kraftiga vindar. På landets högsta berg har vindar på 50 meter per sekund uppmätts.

I Nederländerna har flera personer skadats och i Tyskland har två personer dött sedan deras bilar träffats av fallande träd.

Enligt den brittiska vädermyndigheten väntas stormen ”Eunice” dra in över sydvästra England och södra Wales under fredagsmorgonen. Myndigheten har utfärdat en ovanlig röd vädervarning för livsfara till följd av extremt kraftig vind.

Skolor i de berörda delarna av länderna håller stängt och invånarna uppmanas hålla sig inomhus. Enligt den brittiska premiärministern Boris Johnson är landets militär satt i beredskap.
Längs kusterna i norra Frankrike och Belgien utfärdades orange varningar, den näst högsta nivån.

Meteorologer varnar för att ytterligare stormar kan dra in över Nord- och Centraleuropa kommande dagar.