Radar · Utrikes

Strandade turister i Machu Picchu ska räddas med militärhelikopter

Soldater i Perus huvudstad Lima.

Hundratals turister är fast vid foten av det berg som världsarvet Machu Picchu i Peru ligger på, till följd av strejker som en del av protesterna i landet. Nu ska en militärhelikopter skickas till platsen.

Omfattande och våldsamma protester skakar Peru efter att expresidenten Pedro Castillo avsattes i förra veckan. I Cusco har flygplatsen varit stängd sedan i måndags, då demonstranter försökte storma terminalen och omkring 5 000 turister är strandsatta i staden.

Även tågen till världsarvet Machu Picchu har stått stilla sedan i tisdags efter strejker under protesterna. Närmare 800 turister från flera olika länder är fast i en stad vid foten av det berg som inkastaden ligger på. Omkring 200 av dem ska ha lämnat staden till fots i ett försök att nå en annan stad varifrån de kan ta ett tåg till Cusco.

Utrikesdepartementet (UD) har uppgifter om att en svensk befinner sig i Aquas Calientes, byn nedanför Machu Picchu. UD uppskattar att det finns runt 300 personer med svenskt medborgarskap i landet.

Undantagstillstånd råder

På lördagen väntas en militärhelikopter anlända till Machu Picchu för att börja transportera strandsatta turister till Cusco, enligt tjänstemän från staden.

Pedro Castillo avsattes och greps efter att han den 7 december försökt att upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut om att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängarna beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

I onsdags utlyste Peru ett riksomfattande undantagstillstånd – som Castillo-anhängarna trotsar genom rasande protester.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV