Radar · Djurrätt

Höns som bara värper honägg – lösningen på avlivningsproblem?

De flesta tuppar som föds i världen har inte turen att få bli vuxna som tuppen på bilden.

Israeliska forskare har avlat fram en hönsras som endast värper honägg. Forskare beskriver det hela som ett genombrott som kan innebära att flera miljarder tuppkycklingar inte behöver avlivas varje år. Men det hela väcker också frågor kring själva grundproblematiken.

Varje år avlivas omkring sju miljarder tuppkycklingar runtom i världen direkt efter att de kläckts, bara för att de inte kan lägga ägg eller anses lämpliga och tillräckligt snabbväxande för köttproduktion.

Djurrättsorganisationer har länge protesterat mot det hela, och några länder i Europa har förbjudit dödandet. Frankrike har till exempel infört krav på maskiner som könsbestämmer kycklingen redan i ägget.

Nu har israeliska forskare kommit fram till en alternativ lösning. De har använt sig av genredigering för att ta fram en ny hönsras. Den nya metoden innebär att tuppembryona inte utvecklas efter befruktning, medan hönsembryona utvecklas normalt, berättar forskningsedaren och embryologen Yuval Cinnamon för TT.

– Detta kommer att ge en verklig lösning på vad som förmodligen är dagens allvarligaste djurskyddsproblem i världen, säger han till TT.

Men djurrättsorganisationen Djurens rätt är mer tveksam.

”Djurens Rätt är för ett förbud mot dödandet av nykläckta tuppkycklingar för att minska lidandet i äggfabrikerna. Men hur lösningen på problemet ser ut kan vi inte svara på. Ett av grundproblemen är den intensiva aveln av hönor i alltför stora antal. Individernas välfärd och en minskad äggkonsumtion behöver också åtgärdas i samband med ett eventuellt förbud mot dödandet av tuppkycklingar”, skriver Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt, i ett mejl till Syre.