Radar · Miljö

Handbolls-VM blir certifierat hållbart evenemang

Inför VM i handboll 2023 har det arbetats intensivt för att nå up till en hållbarhetscertifiering.

Handbolls-VM för herrar kommer att gå av stapeln i fem svenska städer i januari. Samtliga klarar kriterierna för att få certifieringen Hållbart evenemang.

Som första internationella mästerskap i Sverige, och första internationella handbollsmästerskap i världen, blir Handbolls-VM 2023 för herrar klassat som hållbart, åtminstone preliminärt.

Det är hållbarhetsföretaget Greentime i Varberg som står för certifieringen Certifierat hållbart evenemang. De anlitar oberoende revisorer för att granska hållbarhetsarbetet utifrån en rad kriterier. Bland annat handlar det om att uppvisa en jämställdhetsplan, en plan för att få publik att åka kollektivt, hur volontärer engageras i hållbarhet, källsortering på arenorna, digital kommunikation och kaffe i de publika kioskerna som ska vara KRAV- eller Fairtrade-märkt.

Internationell framgång

Än så länge är certifieringen preliminär, då den slutliga ges efter VM, då revisorerna genomfört besök på utvalda arenor för att kontrollera att uppsatta mål inom organisation, social hållbarhet och miljö efterlevs.

Krister Bergström, vd för Handbolls-VM 2023 Sverige AB som arrangerar mästerskapet, säger i ett pressmeddelande att det pågått ett arbete de senaste tio åren med att genomföra hållbara evenemang inom handbollen.

–Inför EM 2020 tog vi ett kraftfullt grepp om hållbarhetsarbetet och genomförde aktiviteter som fick internationell framgång. Inför VM i januari bestämde vi oss för att uppnå en hållbarhetscertifiering. De senaste 18 månaderna har alla som är involverade i VM-organisationen arbetat tillsammans för en certifiering. Nu är vi där – och därmed är VM 2023 herrar i Sverige först med att uppnå en hållbarhetscertifiering i ett internationellt handbollsmästerskap. Det känns mycket bra, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV