Radar · Mänskliga rättigheter

Brittisk ilska över kinesisk begravningsgäst

Kinas vicepresident Wang Qishan, skriver i kondoleansboken på brittiska ambassaden i Peking.

Den kinesiske vicepresidenten Wang Qishan har aviserat sin närvaro vid drottning Elizabeths begravning, något som väcker ilska hos brittiska parlamentsledamöter som arbetar mot kinesiskt förtryck.

Inbjudan av den kinesiska regeringen till begravningen bör dras tillbaka, menar flera tongivande politiker från både Tory och Labour. I en skrivelse till utrikesministern James Cleverly, menar de att det är ”märkligt” att ”arkitekterna” bakom folkmordet på den uiguriska minoriteten i provinsen Xinjiang har blivit inbjudna.

Skrivelsen är enligt brittiska BBC undertecknad av David Alton, Helena Kennedy, Iain Duncan Smith och Tim Loughton, som samtliga har fått inreseförbud till Kina på grund av att de öppet har kritiserat Kina och i synnerhet Kinas folkmord på igurerna.

Folkmord

Förra året slog brittiska underhuset fast att Kinas behandling av uigurerna i nordvästra delen av landet är att betrakta som folkmord, med mer än en miljon människor som uppskattas ha spärrats in i läger. Kina har förnekat anklagelserna och hävdar att det rör sig om ”omskolningsläger” för att förhindra terrorism.

Ungefär 500 gäster är inbjudna till drottningens begravning. Bland dem finns USA:s president Joe Biden, som förväntas komma, tillsammans med flera andra världsledare.

Tilltaget att bjuda in den kinesiska regeringen försvaras dock av Simon McDonald, tidigare departementssekreterare på det brittiska utrikesdepartementet, som till BBC säger:

– Begravningen är större än till och med viktiga oenigheter kring frågor som mänskliga rättigheter och Hong Kong.

– Det här är ett tillfälle att visa kineserna själva essensen av vad Storbritannien handlar om.

Inga ryssar

Exakt hur listan över begravningsgäster ser ut är inte känt, men det står klart att inga representanter för Ryssland har blivit inbjudna. I Moskva är vreden stor över att inga ryska ledare bjudits in till begravningen, som hålls på måndag.

– Vi anser att detta brittiska försök att utnyttja denna nationella tragedi, som berört miljoner människor världen över, för geopolitiska syften och plocka poäng på vårt lands bekostnad är djupt omoraliskt, sade till exempel det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova i ett uttalande.

Inte heller ledningen för Belarus, Myanmar eller Nordkorea har fått några inbjudningar, vilket i samtliga fall betraktas som en tydlig markering. Enligt BBC:s källor får heller ingen från Syrien, Venezuela eller Afghanistan komma och Nordkorea, Iran och Nicaragua får bara skicka sina ambassadörer på begravningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV