Glöd · Ledare

Så länge det finns liberaler finns det hopp

Jag läser Tidöavtalet – det är eländig läsning, och ibland undrar man vilken tid det är skrivet i. Som det här med att utreda möjligheten att ”utvisa utlänningar av bristande vandel”. Med bristande vandel ”avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.”

Det hade kunnat vara klippt ur Grönköpings veckoblad, men det är vår blivande regering som talar. Människor som är dömda för brott utvisas redan, men nu vill man alltså kasta ut … vilka då? Vad är det för miljöer som ”hotar grundläggande svenska värden”? Mer än Sverigedemokraterna, förstås. Vilka organisationer kommer de att beteckna som extrema? Återigen, knappast sig själva. Och när de skriver missbruk, är de då medvetna om hur stor del av alla vuxna som har ett problematiskt förhållande till alkohol?  ”… eller om det i övrigt föreligger …”

Det här är ett enstaka nedslag, men resten går i samma anda. Det är tiggeriförbud, visitationszoner och godtycklig ondska ända bort till horisonten. De ytterst få flyktingarna ska själva stå för kostnaderna för att ta emot dem – som om brandkåren skulle låta folk brinna inne om de inte kunde betala. När de väl kommer hit ska deras rättigheter minimeras, uttryckligen. Jovisst, det finns saker som låter bra med a-kassa och tandvård, men hela luntan genomsyras av idén att göra hela landet till ett enda stort fängelse.

Johan Pehrson försökte låta lite stolt när han nämnde, bland de saker hans parti fått igenom, att kulturen och medierna ska vara fria och domstolarna oberoende. Men det är inte något som ska ingå i en regeringsförhandling. Partier som inte tar det för givet har inte i ett demokratiskt parlament att göra.

Om det ännu finns någon liberal kvar i Liberalerna, och rent av finns i riksdagen: Det finns tid ännu. Ni behöver inte delta i söndersmulandet av tvåhundra år av samhällsutveckling i Jimmie Åkessons knä. Om partipiskan viner, be en kompis i ett annat parti att begära sluten omröstning och rösta nej till det här. Vi hoppas på er.

Rödgrönt i Stockholm!

Var ska jag börja?

Texten är uppdaterad den 16 oktober 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV