Radar · Miljö

Klimataktivist: ”Hoppas vi får en större mångfald inom miljörörelsen”

Lior Stefansson är aktiv i både Återställ våtmarker och Extinction rebellion och hoppas att den tillträdande regeringens politik kan vara startskottet för ett större klimatengagemang hos svenskarna.

Miljöorganisationer såväl som politiker har reagerat kraftigt på den tillträdande nya regeringens planer för klimat och natur. Klimataktivisten Lior Stefansson menar att politiken är långt, långt ifrån att nå klimatmålen. Men han hoppas samtidigt att detta kan vara startskottet för fler aktiva klimatröster i Sverige.

Det kom inte som en chock för Lior Stefansson att den tillträdande regeringen presenterade en politik som är långt från att uppfylla de klimatmål som Sverige har åtagit sig att uppfylla.

– Men jag hade nog väntat mig lite mindre fokus på teknikfetischism. När man ser kärnkraft som den enda åtgärd som ska klara klimatkrisen, då är man väldigt långt bort från att uppnå det.

Lior Stefansson är aktiv inom främst Återställ våtmarker, som gjort sig kända för en rad aktioner där de blockerat trafiken. Han och flera med honom har på grund av aktionerna de genomfört suttit häktade och riskerar nu domar som även har fängelse på straffskalan.

– Hårdare straff ser vi redan nu påverka oss inom miljörörelsen. Personer från Återställ våtmarker har fått sabotage som rubricering och det är fyra års fängelse i straffskalan där. Det är första gången som det används. Det är ju emot bland annat Europakonventionen. Det ska inte ge fängelsestraff att demonstrera. Nu vill man ju till och med öka straffen och direkthäkta folk ute på gatan. Det visar i vilken riktning man vill gå. Det är upprörande.

Han anser att borgerliga och sverigedemokratiska politiker är omedvetna om hur allvarlig klimatkrisen är.

– Redan med förra regeringen var vi långt bort från att nå målen i Parisavtalet, och då är de målen redan i sig inte tillräckliga. Parisavtalet har ju inte räknat med alla utsläpp (utan räknar med att vi också börjar med negativa utsläpp i stor skala, reds anm.)

Och en ny regering ser ut att göra ännu mindre, menar Lior Stefansson. 

– Det var kärnkraft för hela slanten när de presenterade politiken. Ingenting om biologiska kolsänkor såsom våtmarker eller naturskogar. Och jag förstår inte hur de kan satsa på lägre drivmedelspris. De gör det billigare att leva som vanligt…

Han hoppas att den nya regeringens politik ska bli något av en väckarklocka.

– Jag hoppas att det kan bli en katalysator. Att ”vanligt folk” inser att shit, detta kommer inte att räcka. Miljörörelsen ses ju som väldigt vänster just nu. Jag hoppas på att väcka tankar inom högern, bland de liberala, och att vi får en större mångfald inom miljörörelsen.

Han hoppas också få se ett större samarbete mellan olika typer av organisationer.

–Fackförbund tillsammans med miljörörelsen, att organisationer arbetar tillsammans för ett rättvis,  varmare samhälle. Jag tror det är i startgrupperna nu. I England har vi sett kyrkor, fackförbund och miljöorganisationer gå ut på gatan tillsammans. Det kommer vi nog få se mer av här också i framtiden. I förrförra veckan var det ju en demonstration för antirasism, klimaträttvisa och antifascism.

– Jag ser inte hoppet så mycket just nu. Jag tror att vi själva skapar hopp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV