Radar · Miljö

Emelie Andersson från Örebro är vinnare av Minimeringsmästarna

Emelie Andersson vann idag Minimeringsmästarna.

Genom att handla mindre och mer genomtänkt har hon lyckats minska sitt avfall med 90 procent.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling som går ut på att minska sitt avfall och delta i olika utmaningar, så som att bjuda sina grannar på restmiddag.

I år deltog 250 hushåll och samtliga har minskad sitt avfall betydligt, om än inte med de smått otroliga 90 procent som vinnaren Emelie Andersson. De flesta kunde mer än halvera sina sopor.

– Jag har gått in på detaljnivå verkligen, hur kan jag göra och tänka innan jag köper. Bästa stalltipset: att inte handla något alls, säger Emelie Andersson.

– Svårast var att jag redan hade minskat ganska mycket innan tävlingen och trodde inte det skulle gå att minska ännu mer. Men jag som är en sådan vinnarskalle tänkte att, ja men nu ska jag fixa det.

Även om det krävt en del ansträngning ser inte Emelie Andersson det inte som en uppoffring att minska sina sopor.

– Det gäller att leva efter de resurserna som jorden kan ge oss och inte det överflödet som vi faktiskt gör. Minska på sitt ekologiska fotavtryck. Livet har absolut inte blivit sämre.

Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sitt avfall genom inspiration och kunskap. År 2020 gav ett genomsnittligt svenskt hushåll upphov till 449 kg hushållsavfall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV