Glöd · Ledare

Svara inte på missilerna!

Så hände det, bomber föll inom Nato-området och 2 personer dog. Det är inte att vifta bort, tvärtom är det såklart förskräckligt. Det är inte förskräckligare än att två i Ukraina dör, men för Nato som försvarsallians blir implikationerna helt annorlunda. Polen är medlem, och syftet med försvarsalliansen är att försvara varandra. Vi vet fortfarande inte, tidig onsdag morgon, varifrån de kom. Men två förlupna missiler är inget krig. Det är förskräckligt, det är hemskt, men det är inget krig. Två avsiktliga missiler, i syfte att provocera väst och Nato, är ännu värre, ännu hemskare, men det är inte heller något krig. Det måste få fortsätta vara så.

Även om styrkeförhållandena är tydliga. Nato, med Sverige och Finland, spenderade i fjol ungefär 1100 miljarder USD på försvaret. Ryssland spenderade under samma tid 65 miljarder. På samma sätt har Nato både fler kärnvapen, och bättre ekonomi. Ryssland har legat i krig i ett halvår, förvisso självförvållat, men det kan inte ha undgått någon att deras styrkor är i betydligt sämre skick än vi trodde när vi gick in i 2022. Men oavsett hur mycket starkare Nato är så blir konsekvenserna för världen om ett öppet världskrig bryter ut obeskrivliga.

Putin må vara galen, sjuk, eller maktgirig. Oavsett vad så tyder allt på att han är väldigt väldigt pressad. Med ett krig han initierat som går åt helvete och ryska soldater som dör i massor. Det finns otaliga exempel i historien på hur den sortens situation resulterar i allt råare och brutalare ageranden. Från desperata soldater, till desperata ledare. Från våldtagna kvinnor och avrättade bönder, till bomber som inte är till för att vinna krig, utan istället terrorisera fienden. Vi behöver inte spekulera i hur konflikten kan sprida sig i Asien och mellanöstern eller ens tänka tanken på kärnvapen för att inse vilket lidande och vilken enorm förlust det vore för mänskligheten om vi får ett regelrätt krig mellan Nato och Ryssland.

Nu när de förlupna bomberna dödat inom Nato, är det viktigaste vi kan göra att inte svara, inte hämnas, inte sjunga krigets lov. Två liv, som hedras bäst genom att inte offra så oändligt många fler på stolthetens altare. Nato är starkare, vi vet det, Ryssland vet det. Det behövs ingen styrkedemonstration för att berätta det.

Sveriges roll är inte entydig, vi har inte ratificerats och vi har inte ratificerat. Vi är inte medlemmar än. Men oavsett om vi tänker se oss som direkt allierade eller ej så måste vi vara solidariska med Polen, och vi måste vara det på ett sätt som inte ytterligare trappar upp. Vår röst måste vara den lugna och resonliga. Den som både ställer sig bakom Polens befolkning och vänder sig emot att förvärra och fördjupa de krig vi ser.

Alla som fortfarande vågar protestera i Iran

Sveriges katastrof till ambitionslösa klimatpolitik

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV