Radar · Morgonkollen

Biden: Troligen inte Ryssland som sköt

USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte på Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade två personer i Polen på tisdagen.

Det var troligen inte Ryssland som avfyrade en robot som slog ned i Polen och dödade två personer på tisdagen. Det säger USA:s president Joe Biden efter ett snabbinkallat möte med G7- och Natoländers ledare på plats på G20 mötet i Indonesien.

En talesperson för det polska utrikesdepartementet uppgav på tisdagskvällen att det var en rysktillverkad robot som tidigare på dagen slog ned nära den ukrainska gränsen i en by i Natolandet Polen och dödade två personer.

Talespersonen Lukasz Jasina sade i uttalandet att ”en rysktillverkad robot har slagit ned och dödat två personer i Polen”.

Den ryske ambassadören kallades på tisdagskvällen till det polska utrikesdepartementet för att ge en ”omedelbar detaljerad förklaring”. Mötet avslutades strax före midnatt men polska UD har inte vidare kommenterat vad som framkom.

Oklar avsändare

Vem som avfyrat den rysktillverkade roboten var dock mer oklart. Polens president Andrzej Duda sade att det inte finns några säkra uppgifter om vem som avfyrade roboten som han sade ”troligtvis” var rysktillverkad.

– Vi har just nu inte otvetydiga bevis för vem som avfyrade roboten. En undersökning pågår, säger Andrzej Duda.

USA:s president Joe Biden uttryckte också tveksamhet om att roboten avfyrats av Ryssland, när han uttalade sig efter ett snabbinkallat möte med ledare för G7- och Natoländer som är på plats på Bali i Indonesien för att delta i G20-mötet som pågår där nu.

– Det finns initiala uppgifter som motsäger det, sade Joe Biden.

Han sade att det var den bana som missilen tagit som skapade tvivel om att den avfyrats från Ryssland.

– Men vi får se, sade Biden.

Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till flera anonyma amerikanska källor med insyn, ska det enligt preliminära uppgifter ha varit Ukraina som avfyrat missilen mot ryska robotar riktade mot ukrainsk infrastruktur.

Minst en rysk robot har slagit ned i Natolandet Polen nära den ukrainska gränsen
Minst en rysk robot har slagit ned i Natolandet Polen nära den ukrainska gränsen. Foto: Johan Hallnäs/TT

Ökad beredskap

Polen har ökat sin militära beredskap efter uppgifterna om robotarna. Ett flera timmar långt säkerhetsmöte för regering och säkerhetsråd följdes av internationella samtal på högsta nivå. Bland annat har president Andrzej Duda talat med USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Rysslands försvarsdepartement har enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kallat påståendet om ryska robotar i Polen för ”en medveten provokation” för att trappa upp situationen.

”Det utfördes inga anfall mot mål nära den polsk-ukrainska gränsen med ryska vapen”, skriver försvarsdepartement i ett uttalande enligt ryska Interfax.

Nato ska mötas

Nato har enligt nyhetsbyråer på polskt initiativ blixtinkallat ett möte med försvarsalliansen på onsdagen. Om det även innebär att landet åberopar artikel 4 i Natofördraget är inte klart. President Duda antydde på tisdagen att det övervägdes.

Jens Stoltenberg tycks mana till lugn när han på Twitter skriver att det är viktigt att all fakta kommer fram. Samtidigt har Natoländer som gränsar till Ryssland och Ukraina reagerat på uppgifterna. Ungern meddelar att landets säkerhetsråd har samlats med anledning av explosionen, och Estland och Lettland har via Twitter fördömt händelsen.

Fakta: Natos artikel 4

Enligt Natos artikel 4 kan ett medlemsland sammankalla de övriga Natoländerna för konsultation för att fastställa om dess territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet hotas.

Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato och Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.

Artikel 4 skiljer sig från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

Radar · Utrikes

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

USA:s dåvarande president Donald Trump håller det tal där han sade till sina anhängare att 'om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre', den 6 januari 2021.

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Donald Trump och hans advokater har hävdat att hans tal vid ett politiskt massmöte – där han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas utav helvete” – föll inom ramen för den dåvarande presidentens immunitet.

Det avslår nu den federala domstolen, som anser att Trump talade som en presidentkandidat inför nästa val, och inte som en president som utför sina plikter.

De tre domarna konstaterar samtidigt att deras dom inte innebär sista ordet i saken och att Trump kan överklaga beslutet hela vägen till Högsta domstolen.

Beslutet har i första hand bäring för tre separata civilrättsliga fall, där demokratiska kongressledamöter respektive poliser som arbetade i Kapitolium den ödesdigra dagen vill stämma Trump som ansvarig för stormningen för att få ersättning för sveda och värk.

Fredagens beslut får även påverkan för åtalet där Trump ska ställas inför rätta för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet som letts av den särskilde åklagaren Jack Smith anses vara det tyngsta av de nu pågående rättsprocesserna mot honom.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

TT
Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister, bland dem de som rör stormningen av Kapitolium samt det pågående civilmålet i New York där han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri.

Washington DC
Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida
Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York
Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia
Åtalet som omfattar många personer, bland dem Donald Trump, rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

TT
Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda USA”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren.

Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig in i en av kamrarna och delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.
Radar · Inrikes

Försvaret: Nato kräver järnvägssatsningar

Ett medlemskap i Nato skulle kräva att omfattande satsningar görs på den svenska järnvägen, enligt Försvarsmakten.

Ett medlemskap i Nato skulle kräva att omfattande satsningar görs på den svenska järnvägen. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till en rapport som Försvarsmakten lämnat till regeringen.

I rapporten pekar försvaret bland annat på att järnvägen i dagsläget lider av betydande kapacitetsbrister och att det underhållet släpar efter.

Enligt Thomas Ekström, expert på militär logistik på Försvarshögskolan, lär frågor kopplade till beredskap spela en framträdande roll i framtida transportsatsningar.

I mitt huvud så innebär det ju ett första paradigmskifte och det kommer förstås vara kostnadsdrivande, säger han till radion.
Försvarsmakten kommer med flera förslag på möjliga satsningar i sin rapport, dessa är dock sekretessbelagda.

Radar · Utrikes

Kraftigt skalv vid Filippinerna

Ett skalv med magnituden 7,6 har inträffat utanför ön Mindanao i södra Filippinerna, rapporterar Reuters på sin sajt.

Skalvet inträffade på ett djup av 63 kilometer.

En tsunamivarning har utfärdats, meddelar USA:s övervakningssajt tsunami.gov.