Radar · Morgonkollen

Zelenskyj: Mer realistiska samtal men långt kvar

Ett bostadshus i Ukrainas huvudstad Kiev brinner efter en rysk attack.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger enligt BBC att fredssamtalen med Ryssland börjar ”låta mer realistiska, men det behövs mer tid”, för ett genombrott.

Ryssland uppges fortsatt pressa Ukraina att formellt avsäga sig alla anspråk att någonsin ansluta sig till Nato och att erkänna utbrytarområdena Donetsk och Luhansk liksom Krim.

Och på tisdagen sade Zelenskyj att dörren till Nato troligtvis är stängd.

Samtalen är planerade att fortsätta på onsdagen.

”Vi fortsätter i morgon. Det är mycket svåra och tröga förhandlingsprocesser. Men det finns nog möjligheter för kompromisser”, skrev den ukrainske förhandlaren Mytjajlo Podoljak på sociala medier.

Utegångsförbud

På tisdagskvällen infördes ett utegångsförbud i huvudstaden Kiev som ska gälla till och med torsdag morgon. Under natten rapporterar flera medier om att smällar har hörts i staden.

Ukrainska myndigheter säger att omkring 400 personer hålls som gisslan på sjukhuset i den belägrade staden Mariupol. Under tisdagen uppges att 2 000 bilar kunde lämna den hårt krigsdrabbade staden, där hundratusentals människor är fast och bristen på mat och vatten är stor.

Dödad officer

Ukraina uppger att ytterligare en rysk generalmajor har dödats i striderna. Det är i så fall den fjärde ryska generalen som har dödats i kriget hittills, enligt ukrainska uppgifter rapporterar AP.

Den senaste dödades i Mariupol i tisdags, enligt Anton Gerasjtjenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister, som har publicerat en bild på Telegram som uppges föreställa den döde officeren.

Han ska ha lett en mekaniserad infanteridivision och har enligt Gerasjtjenko bland annat stridit i Syrien. Ryssland har inte bekräftat generalmajorens död.