Radar · Morgonkollen

USA mot permanent sommartid

Solen ska lysa längre på kvällarna i USA – om ett nytt lagförslag går igenom.

Det vankas nya tider i USA. Åtminstone har nu senaten röstat igenom ett lagförslag om att införa konstant sommartid.

Förslaget om en ”ny, permanent standardtid” som för med sig ljusare kvällar, som det heter i lagtexten, har stöd från såväl demokrater som republikaner och röstades igenom med bred majoritet.

Om det får ett ja även i representanthuset, och president Joe Biden inte sätter sig på tvären, kan den kommande vintertiden bli den sista i USA.

– Om vi kan få igenom det här behöver vi inte gå igenom den här idiotin (med tidsomställningar) igen, sade republikanen Marco Rubio, som lade fram förslaget, inför omröstningen, enligt CNN.

USA införde sommartid första gången 1918, men de flesta stater avskaffade nymodigheten bara några år senare. Efter flera andra försök infördes tidsomställningarna i nästan hela landet från 1967. Av delstaterna har bara Hawaii och större delen av Arizona stått emot. De får enligt förslaget välja om de ska behålla permanent normaltid eller den nya standardtiden.

1916 var Tyskland först med att införa sommartid, mitt under första världskriget. Flera länder följde efter samma år, däribland Sverige. Det försöket blev kortvarigt och tidsomställningen infördes inte igen förrän 1980.