Radar · Politik

Uppgörelse klar: tre miljarder mer till försvaret i år

Ett stärkt kustrobotförsvar står på Försvarsmaktens önskelista.

Regering och opposition är överens om att stärka det militära och det civila försvaret med cirka tre miljarder i år. Försvarsmakten får även klartecken att nu beställa försvarsmateriel på flera tiotals miljarder fram till 2030.

Överenskommelsen mellan regeringen och riksdagspartierna nåddes på onsdagskvällen. Samtliga partier står bakom den.

– Det är en väldigt styrka att vi är överens, säger Hultqvist.

Den innebär att Försvarsmakten får höjda anslag redan i år med drygt två miljarder.

De pengarna ska användas för att köpa in materiel som snabbt kan stärka det militära försvaret. Det handlar framför allt om att köpa in material som ökar försvarets uthållighet i strid. Till exempel drivmedel, lättare ammunition, reservdelar och livsmedel som kan lagras. Men det kan också handla om att anställa personal och köpa in transportfordon.

Fram till 2030

Överenskommelsen innebär också att Försvarsmakten redan nu får klartecken att lägga beställningar på upp till 30 miljarder kronor på försvarsmateriel fram till 2030, som kanske först levereras om flera år. De beställningarna kommer att finansieras med höjda anslag även de kommande åren.

På Försvarsmaktens önskelista finns tyngre försvarsmateriel som tar längre tid att införskaffa. Till exempel luftvärnsrobotar, jaktrobotar, ett förstärkt kustrobotförsvar och fler bandvagnar.

Det civila försvaret får 800 miljoner kronor i höjda anslag redan i år.

Räddningstjänst och skyddsrum

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har lämnat en lista till regeringen över åtgärder som kan förstärka civilförsvaret redan i år. Kostnaderna för åtgärderna på den listan bedöms vara 1,8 miljarder kronor.

Det handlar till exempel om att stärka räddningstjänsten och befolkningsskyddet. Pengar behövs för att göra i ordning fler skyddsrum och se till att varningssignaler fungerar.

Andra exempel är stärkt skydd för elektronisk kommunikation och post. Högt på prioriteringslistan står en kommunikationssatsning för att öka den enskilde svenskens beredskap, samt pengar för att kommunerna ska kunna skynda på arbetet med att bygga upp en organisation för det civila försvaret.