Glöd · Debatt

Rysk gas – fina grejer?

I de här rören skulle rysk gas ha gått om inte Nord stream 2 hade gått i konkurs.

Vi borde aldrig mer vara beroende av Ryssland, skriver Gunnel Malm –varken av rysk gas eller rysk kärnkraft eller något annat, för Putin är inte att lita på.

DEBATT Jag skojade för några år sedan om att allt består och att jag lika gärna kunde återanvända mina gamla insändare. Faktiskt blir det mer och mer sant, läs bara nedan, den texten är publicerad i Katrineholms-Kuriren 2014.06.10.

”Jag sitter framför teven och ser på en dokumentär, minns inte vilket år men det var ett tag sedan, och bilderna visar Gazproms chef. Gasen har stängts av, med början i Ukraina, för landet klarar inte alla höjningar av gaspriset. Och var det inte så att den ryska gasen transporterades genom Ukraina, till resten av Europa, och då blev det rena dominoeffekten och alla blev, mer eller mindre, utan gas. Det lär ha varit rätt kallt i flera hem den vintern. Men Gazproms chef ler rakt in i kameran och påpekar att i en marknadsekonomi får man inga varor om man inte kan betala för sig. Punkt.”

2014 går ett svenskt parti till EU-parlamentsval under parollen ”Nej till rysk gas. Behåll kärnkraften” (tror det var Liberalerna). Låter enkelt, eller hur? Men hur gör vi med allt uran som importeras från Ryssland? Klart vi ska minska beroende av rysk gas, det borde EU ha varit förutseende och gjort redan i första vändan. Putin har, i alla lägen, visat att han inte är att lita på, så försök istället att minska på allt. Annars ställs vi i samma situation igen och den här gången kanske man stryper tillgångarna på uran. Återigen en anledning att avveckla kärnkraften, förutom faran med den energin alltså. Behöver jag nämna Fukushima, Tjernobyl …? Och om någon tror något annat så gillar jag inte Putin, har aldrig gjort.

Jag avskyr att få rätt, i all fall i sådana frågor som ovan. Lägg sen till att vi i dag står inför en total invasion av ett europeiskt grannland, ett land som kanske lämnas som en grushög precis som Tjetjenien. I dag är vi fortfarande beroende av rysk gas, i dag också av ryska mineraler till elbilar. Med mera. Kanske kan det här kriget få väst att inse en sak, var aldrig, aldrig någonsin beroende av Ryssland! Den lärdomen kommer kosta många liv och är en fruktansvärd insikt för oss alla. I dag hotas världen av kärnvapen från Rysslands diktator, så ingen vet var det här slutar.