Radar · Djurrätt

Studie: Majoritet av britterna vill ha veganbilar

Flera biltillverkare har under senare år bytt ut skinn från djur i visa nya bilmodeller till läder från exempelvis svamp och frukt.

Fett från djur används i dag till att smörja stål eller göra gummi i bildelar. Men i takt med att kunskapen om användning av djur i mänsklig produktion ökar, växer även kravet på veganska fordon. Enligt en ny studie kräver tre fjärdedelar av britterna nu att biltillverkare helt slutar med animalier.

Allt från säten till däck och fordonsramar – de bilar som finns på marknaden i dag innehåller någon form av ingredienser från djur. Men efterfrågan på veganbilar är stor, enligt en ny brittisk studie utförd av forskningsföretaget Attest på uppdrag av organisationen The Vegan Society.

Enligt undersökningen, där 750 brittiska bilförare deltog, vill hela 75 procent att företagen slutar använda komponenter från djur i sina fordon. 70 procent av respondenterna är aktivt intresserade av att köpa en helt vegansk bil i framtiden, rapporterar The Vegan Society.

I takt med att den allmänna opinionen mot användning av djur växer har dock en del biltillverkare gjort vissa förändringar i sina produktionskedjor under senare år. Enligt djurrättsorganisationen PETA:s veganska bilguide har numera Honda, Citroën, Dacia, och Ford modeller med vegansk interiör. I flera nya modeller har skinn från djur bytts ut mot exempelvis svamp-, druv- och kaktusläder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV